Ülkemizde şehirlerin çoğu maalesef “engelsiz” değil. Yani engelli vatandaşlarımıza uygun değil. En azından kendiniz test edin şahit olacaksınız.

Hanginiz 81 ilin kaçında engelsiz bir yürüyüş ya da seyahat gerçekleştirebiliyorsunuz? Cadde ve sokaklarında yürürken kaçımız zorlanmıyor.

Erişilebilir bir hayat sürmek herkesin hakkı. Bu hak gözetilerek şehirleri erişilebilir kılmak için canla başla çalışan onlarca mimar, mühendis, uzman, işçi ve memur olduğunu biliyoruz.

Erişilebilir kent denildiğinde aklımıza ilk gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir. Engellilere yönelik o kadar çok proje üretti ve uyguladı ki, buraya yazsak sayfalar kifayetsiz kalır. Yine de yeterli olmadığının farkındayız.

Farkındayız çünkü, bu mega şehirde hala otoparklarda engelliler için özel olarak tasarlanmış ve ayrılmış park alanlarına otomobillerini çeken/park eden kişiler var. Engelli bireylerin araçlarını park etmesi için ayrılmış kısımlara başkaları tarafından araç park edildiğini sık sık görüyoruz. Park alanında ve çevresinde her türlü bilgilendirme tabelası olmasına rağmen.

Bunun yanında AVM’ler başta olmak üzere hastaneler ve havalimanlarında engelliler için ayrılmış otoparklara normal plakalı araçların park edildiği de TV’lerin ana haberlerinde her akşam izlenmektedir.

Biliyoruz; evlerimizin sokaklarında, semtlerimizin caddelerinde sosyal mekanlarda gezme imkanı son derece sınırlıdır. Bunun sebebi de rastgele park edilen araçlar ve onların sahipleridir. Apartman kapılarının önüne, engelli rampalarının karşısına, yaya geçiş yollarının üzerine park etmeyi sürdüren işgalci bir kitle öteden beri mevcudiyetini sürdürmektedir.

Ne yazık ki insanlarımız bu konuda duyarsız. Bunlara yaptırım uygulanamaması da bu sorunun yaygınlaşmasına yol açtığı herkesin malumu.

Engelli bireylerin yaşam kalitelerinin ve sosyalleşmelerinin arttırılması için yasal olarak önlemlerin alınması ve sorumlu birimlerin açıkça belirlenmesinin gerekliliği üzerine çok kez çeşitli platformlarda bu konu dile getirilmiştir.

Uzun zamandır sessizliğini koruyan bu konu ile alakalı geçtiğimiz nisan ayında engelliler açısından önemli bir gelişme yaşandı. Artık AVM’lerde kimse engellilere ayrılmış otoparkları işgal edemeyecekti. İşgal edenler hakkında da cezai işlem yapılacaktı.

Engellilerin günlük hayatlarını zorlanmadan sürdürebilmeleri için erişilebilirlik çalışmaları yürüten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, AVM’lerdeki otoparklarda yaşanan problemleri çözmeye karar vermiş ve bir talimat hazırlamış. Talimat üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü de 81 ilin valiliğine birer yazı göndererek AVM’lerdeki engelli otoparklarını haksız kullanan araçlara cezai işlem uygulanması talimatı vermiş. Bununla yetinilmemiş özel güvenlik ve yönetimlerinin sürece dahil edilmesi ve iç denetimlerinin sağlanması istenmiş.

“Cezai işlem uygulanması” nın AVM’lerdeki engelli otoparklarının işgalini önleyeceği kanaati hakim herkeste.

Umarız, söz konusu yaptırım apartman kapılarının önüne, engelli rampalarının karşısına, yaya geçiş yollarının üzerine park etmeyi sürdürenler hakkında da uygulanır.