28 Aralık 2016 yılında aramızdan ayrılan Şaban Ekşi, öğretmenlik mesleğine 1967 yılında Türkeli Çatalzeytin köyünde başlamış, çalışma hayatının on yedinci yılında Erfelek Halk Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini üstlenmiş ve aynı kurumdan 1998 yılında emekli olmuştur. Görevi süresince üst düzey makamlara erişmiş birçok öğrenci yetiştiren Ekşi, meslek sevgisini çocuklarına da kazandırmış ve bu sayede dört kızı da öğretmenlik mesleğini seçmiştir.

Şaban Ekşi’yi ve kendisi gibi öğretmen olan değerli eşi Melahat Ekşi’yi Sinop’taki komşumuz olarak ailece tanıdık ve çok sevdik. Kendileriyle, İstanbul’da görevli olmamız dolayısıyla yıl içerisinde ancak 20-25 gün kadar görüşme imkânı bulabiliyorduk. Buna rağmen ilişkilerimiz yıllara sığmayacak kadar güçlüydü.

Şaban Ekşi, öğretmenliğinin yanı sıra sanatla da uğraşan değerli bir insandı. Görev yaptığı okulların duvarlarına çok sevdiği ve her zaman izinden gittiği Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerini yaparak sanatını ve Ata’ya olan sevgisini yansıtmıştır. Ekşi’nin hattatlık yönü de çok güçlüydü. Kendisinin benim için yazdığı İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi de bu minvalde çok değerli ve mutluluk vericiydi.

Vefatından sonra Melahat Ekşi tarafından çalışma notlarının arasında bulunan benimle ilgili içtenlikle yazılan yazısı da beni mutlu etmiştir. Benim için son derece değerli olan bu notu sizlerle paylaşmak istedim;  

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin mümtaz bir kişiyi yetiştirmesi milletçe çok fazla övünülenecek farklı bir olaydır.

Böyle; mümtaz kişileri hatırlatan Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU’na çok teşekkürlerimi sunuyorum.

Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU, Sinop ilinin mümtaz simalarındandır. Her yeniliği memleketimiz için düşünen Hocamız Sayın Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU’na sevgi, saygı ve hürmetlerimizi sunuyoruz.

Milletimizin övünülecek mümtaz kişileri anlatan öykülerine rastlamak ender vakalardandır. Özgür, hür olmanın kıymetini anlayan milletimiz ne kadar övünse azdır.

Türklere ait bir liderin milletimiz içinden çıkması övgüye layık bir olaydır.

Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU tarafından Atatürk’ü Cerrahpaşa’da Anmak olayını gerçekleştiren Sayın Hocamıza minnet borçluyuz. Kendisinin nezdinde O’na derin saygılarımızı sunarız.

Tüm bu güzellikleri bizlere ve ulusumuza yaşattığından dolayı kendilerine teşekkürlerimi sunarım.

Melahat-Şaban Ekşi Ailesi

     

Sinop’ta Atatürk ilke ve inkılapları ışığında yüzlerce öğrenci yetiştiren değerli dostum Şaban Ekşi’yi bir kez daha rahmetle anıyor, başta ailesi olmak üzere tüm yakınlarına, meslektaşlarına, öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Seni hiç unutmayacağım sevgili dostum.

Işıklar içinde uyu.

Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU