Prof.Dr. Aziz Sancar’ı Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Anmak

Bugünkü yazımda yurt dışında yaptığı bilimsel çalışmalarla 2015 Nobel Kimya Ödülü alan milli gururumuz Prof.Dr. Aziz Sancar’ı tanıtmak istiyorum. Ayrıca İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün’e, Sinanoba Mahallesinde bir parka O’nun adını vererek burada sizlerle paylaşacağım heykel ve madalyonlarını ifade eden görselleri topluma sunması nedeniyle teşekkür ediyorum.

Nobel Kimya ödülünü kazanan Türk bilim adamı Aziz Sancar, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törende ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustav'ın elinden alırken. 10 Aralık 2015

Prof.Dr. Aziz Sancar

Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Türk Bilim İnsanı.

Aziz Sancar 8 Eylül 1946’da Mardin-Savur’da sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk öğrenimini Mardin’de tamamladı. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitimi için ABD’ye gitti. Savur’da iki yıl doktorluk yaptı. Sonrasında Dallas’a giderek Teksas Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı.

Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat çalışmalarına devam etti. 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Caroline-Chapel Hill’de North Caroline Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapan Prof.Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. 33 kitap yayınlandı.

İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştu. Prof.Aziz Sancar, 2014 yılında AA’ya konuşmuştu. Kanser tedavisindeki ‘sirkadiyen saat’ (Ritmik Saat) buluşunu anlatmıştı. Prof.Dr. Aziz Sancar, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğini işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtmişti. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

Prof.Dr. Aziz Sancar ödülünü Ata’nın huzuruna çıkartmış ve daha sonra Anıtkabir’e hediye etmiştir. Nobel Ödülü Anıtkabir’de sergilenmektedir.


 
ÖDÜLLERİ VE BAŞARILARI

ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
TÜBİTAK Bilim Ödülü (1997)
ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)
TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi (2006)
Vehbi Koç Ödülü (2007)
Nobel Kimya Ödülü (2015)

Türk doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyolog olan Prof.Dr. Aziz Sancar hocamızı dünya bilimine katkılarından dolayı bir kez daha tebrik ederim.

Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU