Hayatın normale  dönmesi değil Milletin Allah’a dönmesi gerek. Allah fakiri zengine havale  etti işini görsün  ve gönlünü rahat ettirsin diye Eğer cimrilik edipte ona kulak asmazsa Kıyamet gününde pişmanlık ve sıkıntı çeker. (Ruhul Beyan Tefsiri)

İnsan kendini biliyorsa  kimin ne dediği  çokta  önemli değil. ” Dünya ne vaaz edildiği gibi değersiz bir mekandır ne de yüceltildiği gibi bir güçtür. Dünya ahiret hayatı için bir ön hazırlık bir imkandır. Sorumluluğun bilincinde insan dünyayı bir fırsatlar diyarı olarak görür ve zamanı kazanca  çevirmeye çalışır. Allah bizi  bu dünyaya mal biriktirsin, makam sahibi olsun, diye  gönderme  Ayeti Kerime’de buyurdu ki “  O Allah ki hanginizin amelce daha iyi olduğunu denemek için ölümü ve hayatı yaratmış. O Aziz ve Gafurdur.(İzzetiyle günahkarları cezalandırır ,marifetiyle de müminleri mükafatlandırır) (Mülk Suresi Ayet 2)

Zira gurbet bittiğinde iyilikler kapsamında yer almayan  hiçbir  şey işe yaramayacaktır bu bir gerçek. Kutsadığı ve taparcasına tutunduğu dünya aslında insanın gurbetidir ve o burada  ne kalıcı  bir huzura ulaşabilmekte  ne de sırtındaki yükten kurtulabilmektedir. İnsan emanet bir mekanda  ve emanet bir bedende nefes alıp vermektedir. İnsan bunun bilincinde olsa da yaşamını bu bakış açısına göre idame  ettirse iyi olmaz mı.? Rabbim bu şuur ve bakış açısı ile yaşamayı herkese nasip etsin inşallah…