Hayat kalitenizin artmasına en büyük psikolojik alternatif affetmedir. İnsan saplantı haline gelen hele ki artık ruhsal sağlını bozma aşamasına gelmiş yaşanmışlıklarını bir kenara bırakarak bunlara sebep olanları içten affetmek her açıdan o kişiyi rahatlatacaktır. Olmuş bitmiş geri telafisini gücümüz yettiğince çabalayarak yeterisini kabullenmemiz sağlığımız açısından iyi gelecektir.
    Depresyondan kendimizi kurtarabilmek affetmeye çabalayarak kendimizi geliştirebilme erdemliliği göstermeliyizdir. Depresif mutsuz duygu düşüncelerin bize bir faydası olamadığı gibi en büyük kötülüğü kendimize yapmaktayızdır. Bizi mutlu edenleri bulmak ve onlarla yaşamımızı daha zenginleştirmek gereklidir. 
    Başkalarına empatiksel olarak saygı ve sevgi göstererek olası şahsi sorunlarını kenara bırakarak çözüm yolları için öncelikle benliğimizde ve sonrasında sosyal alanda bulmanın peşine düşmeliyizdir. Karşımızdaki insanın anlık farkında olmayıp hatalar yapabileceğinin ve sonrası yaşanan pişmanlıkların insanı içten içten tüketeceğidir. 
    Affetmek anksiyete, depresyon, stres, paniğe neden olacak düşüncelerinizden arınmanıza da çok faydası olacağı gibi kişisel gelişiminizde de büyük ilerleme almanızı sağlayacaktır. Doğal ve sağlıklı olarak endişe ve kaygılarımızdan da uzaklaşmamızı sağlayacaktır. Bu pozitif yaşananlar ailevi, sosyal, iş hayatımıza da yansıyarak iyi hissetmemizi sağlar. 
     Hayatımızda kontrol altına alamadığımız duygu ve düşünceleri başkalarını suçlayarak geçirmemek gereklidir. Bizim de olası yaşanmışlıklarda o seviyeye gelmesinde katkımız olduğudur. O anki var olan dış tehlikelere karşı verilen yanlış tepkimelerin tasvip edilmediğinin farkında olabilmeliyizdir. Affedebilmenin de uslubü olacaktır.
    Karşımızdakini affederken size ve kendisine ne şekilde faydası olacağını belirtmeniz hatta yapılanların hata olduğunu belirtmek gerekir. Bazen affetmek sözlü olmayıp davranışlarınızda göstererek de olabilecektir. Toplumumuzda bu tür affetme şekli yaygın hal almıştır ki tecrübe insana öğretir. 
     Huzuru ve özgürlüğü tercih edebilmenin olmazsa olması sizi içten kemiren pişmanlık, endişe ve kaygı içerikli husumetlerden kurtulmaktır. Duygusal yükü serbest bırakarak öfke, acı veya utanmayı her iki tarafta zamanla derinden hissedeceğinden birbirlerinin üzerindekinden ayrışmalıdırlar. Affetmenin bazen kabullenemeyen zayıflıkmışçasına görünür kü o insanlar yüksek ego, anksiyete yaşarlar. Tam aksine affetmek güç verir özgüven tazeler. 

   ARAŞTIRMACI YAZAR
  VOLKAN YAŞAR BERBER