Empati: Bir kişinin, başka bir kişinin   duygularını anlayıp onlara olumlu bir tepki vermesidir.  Aynı kelime yerine kullanılan Hemhal olmak ise aynı durumda olmak demektir. Bu özellik  insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır   ve ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur. 
Empati, diğer insanların bakış acısıyla olayları görebilme sanatıdır.  Karşınızdaki insanın ya da insanların davranışlarının altında yatan saiklerin neler olduğunu görebilirseniz ona göre davranış geliştirebilirsiniz. 
Diğer insanların duygularını, düşüncelerini, beklentilerini anlama ve onlara karşı doğru tepki verebilme empati ile olur. 
Empati yapılırsa;
-iyi bir iletişim sağlanır,
-Güven duygusu artar,
-Hoşgörü ve kabullenme duygusu artar
-Farklı bakış açılarına ve düşüncelere açık olmayı sağlar 
-Farklı düşünceler arasında hoşgörü ortamı oluşur.
-Sorunlar daha rahat çözülür ve amaç hasıl olur.

Siyasette, ticarette, sosyal hayatta,  dini ve kültürel alanlarda, yönetim hiyerarşisinde, farklı gelir katmanlarında  vs. çok önemli bir gerekliliktir empati yapabilmek.   Bu durum  aynı zamanda sosyal barışa ve dayanışmaya da katkı sunar.  Günlük hayatta farklı  görüşlere sahip insanların yaptığı basit tartışmalarında bile   hakaretlerin, kalp kırmaların  hatta kavgalara varacak boyutlara ulaştığını görebilmekteyiz. Nedeni ise empati kuramıyorlar ya da eski dildeki ifadesi ile hemhal olamıyorlar.
Halbuki empati kurabilen kişiler;
-Bir fikre, bir ideolojiye körü körüne bağlı değildir.
-Tartışmalarda kazanan taraf ya da haklı olabilme gibi hırsları yoktur.
-Farklı tartışmalardan öğrendikleri bilgilere önem verirler.
-Her insanı olduğu gibi kabul ederler.

Empati beceriniz yoksa bunları yapabilirsiniz.
•    Dinleme becerinizi geliştirin.
•    Kendinizi başka insanların yerine koyun
•    Ön yargıyı  bırakın. 
•    Sağlıklı iletişim kurun.
•    Başka insanlarla birlikte çalışın

Aşağıdaki resim konuyu özet olarak çok güzel anlatıyor. 


Aynı resme bakan iki kişi biri rakamı 9 , diğeri  6  olarak görüyor.  Her ikisi de kendi açısından konuya doğru yaklaşmakla beraber  farklı sonuç elde ettikleri için anlaşamıyorlar.
Çünkü empati yapamıyorlar.
Eğer bizler birey olarak, toplum olarak, sosyal gruplar olarak, ekonomik ve sosyal katmanlar olarak, yönetsel hiyerarşi olarak  bir birimizi iyi anlayabilirsek, iyi dinleyebilirsek, iyi iletişim kurabilirsek, iyi değerlendirmeler yapabilirsek,  farklılıklarımızı zenginlik kabul edip hoşgörü erdemini gösterebilirsek,  sorunların çoğu kendiliğinden çözülecektir. 
Empati kuramazsak antipatik oluruz.
Halden anlamak için Hemhal olmak gerek.