Sokak köpeklerinin insanlara olan saldırıları bitmiyor. Gün geçmiyor ki evinin önünde bir çocuk, ara sokaklarda yaşlı bir amca köpekler tarafından ısırılmasın. En çokta çocuklar köpek saldırılarında zarar görüyor.

Anlayacağınız köpek saldırılarına her gün bir yenisi ekleniyor. Can kaybı yaşanan her olay insanı derinden üzüyor.

Sokaktaki vatandaşın, çoluk çocuğun can güvenliğinden kim ya da kimler sorumlu?

Vatandaş hem kendisi, hem de çocukları için güvenli sokaklar, yürüyüş yolları, park ve bahçe istiyor artık.

Sadece kasabalarda değil köylerde de insanlar korka korka yürüyor yollarda. Her an bir köpek saldırısına maruz kalacağından endişe ediyor.

Saraydüzü ilçesi ve yakın çevre köylerinde ikamet eden vatandaşlar da ülke genelinde olduğu gibi başıboş köpeklerin her geçen gün artmasından şikâyetçi. Can güvenliklerinin tehlikede, kuduz hastalığına yakalanma risklerinin çok yüksek olduğunu belirtiyorlar. Belediyenin ve Kaymakamlığın bu konuda acil önlem alması gerektiğini söylüyorlar.

Şöyle bir önerileri de var: “Boyabat Belediyesi bakın barınak yaptı, Saraydüzü Belediyesi de pekâlâ bir barınak yapabilir. Olmadı yakınındaki Durağan Belediyesi’yle işbirliğine giderek ortak bir köpek barınağı inşa edebilir” diyorlar.

Bilindiği üzere yakın bir zamanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şöyle bir açıklaması oldu:

“Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na gerekli talimatları verdim. Bu konuda öncelikli olarak belediyeleri, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı.”

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın talimatından sonra belediyeler, sokak köpeklerinin toplanması, bakımı, sağlık kontrollerinin yapılması, barınaklarda geçici olarak misafir edilmesi için çalışma başlattı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinde belediyelerin sorumlulukları tanımlanırken sokak hayvanlarının aşılatılmasına, kısırlaştırılmasına ve bulundukları yere bırakılmalarına dikkat çekilir.

Edindiğimiz bilgilere göre bin 389 belediyenin çoğunda barınak yok. Barınağı olmayan belediyeler arasında Saraydüzü, Durağan gibi belediyelerde bulunuyor.

Saraydüzü Belediyesi bakıma muhtaç, engelli ya da rehabilitasyona ihtiyaç duyan hayvanlar için barınak yapma işini Meclis gündemine aldı mı acaba? Almadı ise ne vakit gündemine dâhil edecek?

Daha dün denecek kadar yakın… İstanbul’da bir kişi ormanlık alandaki sokak köpeğine tüfekle ateş ettiği anlara dair görüntüler sosyal medyada infial yarattı. Kurşunlara hedef olan köpek tedavi altına alınırken, saldırgan da gözaltına alındı.

Sokak köpeklerini görülen yerde silahla vurmak, katletmek, zehirleyerek öldürmek, inşa edilen barınakları ölüm kamplarına dönüştürmek sorunları çözmeyeceği gibi medeni, hayvan sever toplumumuza da yakışmayacaktır.

Çözüm; hem insanların hem de hayvanların hayatını korumak için gereken önlemleri almak, sahipsiz hayvanların korunması, bakılması ve gözetimi için yürürlükteki mevzuat hükümlerini uygulamaktır.

Zaman zaman çevremizdeki insanlara söylediğimiz şu cümleyi bir kez daha tekrarlamak istiyorum müsaadenizle:

“Türü, cinsi ne olursa olsun köpekler hayatın vazgeçilmezi, sadık bir dost; ama sokakların da süsü olmadığı herkes tarafından anlaşılmalıdır.”