Hayatımızda birçok kereler kararlar alırken başkalarının da onay ve sempatisini kazanarak almaya özen gösteririz. Ruhsal kompikasyonlar yaşayarak bunları deneyimsel öğrensek de  elbet bie bedel öderiz. Bilindik mesela, meslek seçiminde bazen sırf anne babamızın güvenini yitirmemek için yanlış adım atıyor olmamamız gibi oysa ki bizim varolan becerilerimizin hangi yönde olduğuna özgün irademizle keşfederek kararlar vermemiz gerekirken.. Yeteneklerim hangi yönde? diyebilerek bir zaman sonrasında bambaşka bir ortamda kendimizi bularak musmutlu bir yaşam sürdürebilirdik.
      Lütfen beni anla.. kabuğumu kırmaya çalışırken bende olanı keşfetmem yardımcı ol.. düşünceleriyle kişiliğinin tüm güzelliğiyle meydana gelmesinde destek ol. Ebeveynlerimize ve eğitimcilerimize çok iş düşmekte bu tarz konularda yaşamsal kararlar.. Zamane gençliğimizin popülerist endişe dolu düşüncesi, kendi ekonomik bağımsızlığımı kazanmalıyım kazanmalıyımki hayatımı belli ölçüde çizgiye oturtarak bundan sonraki kararlarımı hedeflerime yönelik bilinçli ve sağlıklı alabileyim.
     Kanatlarını dalgalandırarak önündeki çözümsüzlüklerle nasıl baş edebileceğini öğrenebilsin insan. Her insanın kendince problemleri olacaktır yaşantısında mühim olan sebat ve sabırla ne şekilde atlatabileceğidir ki kah zamanla kah maneviyatıyla kah maddiyatıyla .. İnsanlarımızı özgür bırakacak kadar sevelim sevilelim doğanın olmazsa olması her şeyde karşılıklı olduğu gibi.. 
      Tabii burada en doğal hakkımız hak ve kişisel özgürlüklerimizi başkalarının rahatsız olmayacak seviyede tutarak duygu ve düşüncelerin yavaş yavaş gelişmeye başladığının farkındalığına vararak..  Bağırmak gelir içten içe çevremizdekilere sen yaparken ben değil ben yaparken kötü mü?. Oysa her kişiliğin özgün benimsenmiş hakkaniyeti vardır. Sevgiyle disiplinize edilmiş kişilikler her zaman saygıyı hak eder.
       Başkalarının üzüldüğünü bilerek negatif duygularını devam ettirmek saygıyı da sevgiyi de kaybettirir. İnsanın mutluluğu ve niteliği açısından düşünürsek eğer özgüvensiz sevgi, sevgisiz güven ve saygı oluşmaz. Bu birlikteliği yakalayabilenler ne mutlu. Farkındalıklarımızın farkına vararak bilinen yolları denemeliyiz. Elbet bu paylaştıklarımızda özellikle anne babalarımızın sabır abidesi olması beklenmiyor her negatif alınan dozda bir patlama anı yaşanır ki önemli olan o an geldiğinde dışarı verilecek tepkinin dozudur.
     İstenir ki kocaman bir sevgi döngüsü içinde yaşansın hep.. Hayatın sürprizlerle dolu olduğunu unutmayalım. Geriye bakıp muhakemesini yaptığımızda yaşanmışlıkların ne derece doğru ve yanlış olduğunu kanaat ederek yolumuza devam etmeliyiz. Kısaca herkesin az veya çok katkıda bulunarak çevresindekilere katkıda bulunması gereklidir. Seçimler her zaman bize kalmaz..!

    ARAŞTIRMACI YAZAR
 VOLKAN YAŞAR BERBER