Bir Ramazan'ı daha   geride bırakmış olmanın hüznünü yaşarken, bayrama ulaşmanın sevincini yaşıyoruz.Bir ay boyunca Ramazan'ın manevi füyüzatından istifade ederek güzel bir ay geçirdik.Peki ;Ramazan ayı vasıtasıyla elde ettiğimiz kazanımlar sadece  bir ay ilemi sınırlı kalacak ? Ramazan ayının maneviyatını sürdürülebilir bir hale getirmeyecekmiyiz? Ramazan ayının akabindeki şevval ,zilkaide,zilhicce ve diğer aylara manevi birer ramazan ayı nazarıyla bakmayacakmıyız? Her günümüzü sevaplı ,bereketli,mahsuldar kılmaya çalışmayacakmıyız ?

Her akşam otuz üç rekatlık  namazdan sonra  ,on üç rekatlık yatsı namazı  bize zormu  gelecek? Ramazan'da zincire bağlanmış olan şeytana, Ramazan sonrasında tekrar mı uyacağız? Tekrardan mı onun kumandasına gireceğiz? Her gün beş on -yirmi sayfa olarak okuduğumuz Kuran-ı kerim hatimlerinden sonra ,bir kaç sayfa kuran okumak zor mu gelecek ?Hatimler yaptıktan sonra haftalık bir yasin okuyarak mı  yetineceğiz? Bir ay boyunca, oruç vasıtasıyla  Allah’ın emrine itaat etmeyi öğrenmişken ,sonraki aylarda bu itaati sürdüremeyecekmiyiz? Bir ay boyunca Allah emr ettiği için kısmen de olsa helal olan yeme ,içme fiillerini terkettikten sonra ,bunu başarabildikten sonra, yanlış olan fiillerimizi  terk etme noktasında ‘’yapamam .bırakamam ,terk edemem’’ mi diyeceğiz? Mazlumların, fakirlerin hallerini oruç vasıtasıyla  yaşayarak anladığımız bu aydan sonra tekrar onları unutacakmıyız.? Fitre ,zekat ,fidye ,sadaka vs .gibi infaklarla Allah namına vermenin manevi hazzını yaşadıktan sonra, Allah yolunda infak etmeyi , on bir ay boyunca ihtiyaç sahipleriyle elimizdeki nimetleri paylaşmayı  bırakacakmıyız ?Açlıkla nefsimizi terbiye ettiğimiz bir aydan sonra,tekrar nefsimizi şımartıp , irademizin dizginlerini nefsimize mi vereceğiz.?İftar ve sahur vaktinde  bütün alemi islamla birlikte elde ettiğimiz ümmet ve kardeşlik bilincini ,müslümanlarla olan manevi bağlarımızı unutacakmıyız ?Bir ay boyunca elde ettiğimiz maneviyatı geri kalan on bir  ay boyunca sürdürmeye çalışmayacak mıyız? Her bir ayımızı Ramazan ayı gibi kıymetlendirmeye çalışmayacakmıyız.?Bazen  nefsimizin şımarıklığından dolayı nimetleri küçük gördük,beğenmedik ,israf ettik .Ramazan ayında ise  kuru bir ekmeğin , bir kaşık çorbanın bile kıymetini hakiki açlık vasıtasıyla anladık..Ramazan ayı bitti diye  tekrar nimetleri tenkit etmeye , beğenmemeye ,israf etmeye devam  mı edeceğiz? Oruçla birlikte midemize olduğu gibi, gözümüze, kulağımıza ,dilimize kalbimize,hayalimize  vs.azalarımıza tutturduğumuz manevi orucu ramazandan sonra   gıybetle, yalanla ,şeriatın yasak ettiği şeylere kulak vermek le mi  bozacağız? İftar vaktine bir dakika bile kalsa  acele etmemeyi ,her şeyi vakti vaktine yapmayı , sabretmesini ,itaat etmesini  ve de sahursuz uzun bir sure açlığa tahammül etmesini öğrenmişken tekrar sabırsızlığa ve tahammülsüzlüğemi  düşeceğiz?.Bir ay boyunca severek tutuğumuz oruçtan sonra mübarek günlerde nafile oruç tutmak zor mu gelecek?

Tabii ki hayır! Elbette ki yukarıda saydıklarımızın tam tersini yapacağız. Bir  ay boyunca elde ettiğimiz kazanımları on bir  ay boyunca sürdürmeye, bir ay boyunca elde ettiğimiz maneviyatı diğer zamanlarımızda da  bir referans olarak kullanmaya ,manevi hayatımızı bozmamaya çalışacağız. Allah'ın lütuflarına,ihsanlarına  fazlaca mazhar olduğumuz bu aydan sonra kendimizi yanlışlara götürmeyeceğiz.Mezun olduğumuz okuldan aldığımız diplomayı ömür boyu kullandığımız gibi ,oruç mektebinden elde ettiğimiz kazanımlarıda yaşamımız boyunca kullanmaya  gayret  edeceğiz inşaallah .

Allah c.c. her bir günümüzü ,her bir ayımızı Ramazan gibi mübarek ve bereketli kılsın .Bizleri günahların utanç verici hallerinden ve elem verici azaplarından  kurtarsın.Kusuratımızı afv etsin . Geride bıraktığımız  ramazan ayı  hürmetine hem bize hem alemi İslam'a ferecler ihsan etsin. Amin