Beklentilerimde değişiklikler varsa ne derece olduğunun farkındamıyım? Düşünürken bir an olsa da anlayış çerçevesinde tepkisel olarak yaptıklarım ve ya yapmayı düşündüklerim geçmişteki isteklerimi karşılayabiliyor mu?.  Bu tarz enterasan düşünceleree boğuşurken ailem ve çevremdekilerin benim üzerimdeki algıları ne olabilir?. İşte bunlar agorafobilerimizdir.
     Kişinin endişe ve kaygı semptomları ortaya çıktığında kişinin kaçmasının zor veya utandırıcı göründüğü başkalarının yardımının olamayacağı durumlardan ve yerlerden korkması ve benzeri ruhsal rahatsızlıkların uzun süreli tedavi şekli hali alması gerekmektedir. Davranışsal belirtiler de panik atak sal yani ansızın birdenbire en fazla yarım saati aşmayan gelip geçici halleri yanı sıra aylarca sürecek panik bozuklukları ciddi uzmanlık gerektiren tedavi istemektedir.
     Kişilerde genelde yirmili yaşlarda panik atak başlar ki, toplumda kabullenilmese de oldukça da yaygındır. Yetişkinlerin yüzde otuz’u en az bir defa panik atak farkında olmaksızın geçirmektedir. Yaşam boyunca yer mekan fark etmeksizin yaşam boyu bir defa insanlar panik atağı geçirebilmektedirler. Uzun süreli yaşam boyunca belli belirsiz paniklerle yaşamını sürdürmek zorunda olan insanlar başka panik ataklar geçirmekten endişelenerek ataklarını tetikleyerekten aktivitelerden kaçınmaktadırlar.
      Yaşam boyu öğrenilen becerileri uygulama konusunda terapiste ihtiyacı kalmadığına karar verilmesi, karşılıklı söze gerek kalmaksızın belli bir zaman süresi sonunda olur ki, kişi olumsuz olarak değerlendirilecek bir biçimde davranmaktan ya da kaygı duyduğuna ilişkin belirtiler göstermekten kendini soyutlayabilmelidir.
      Davranışsal belirti semptonlarında kişilerin bunu kabullenmesiyle olumlu terapist seansları başlatılmalıdır. Sosyal psikolojik sebeplere bağlı olarak yaygın anksiyete bozukluklarında bilişsel belirtiler, fiziksel belirtiler, davranışsal belirtiler üç temel tedavi alanı oluşturulur ki zamanla hangisinin daha faydalı olacağı tespit edilerek yol alınır.
      Yaygın sosyal anksiyete bozukluklarından bir diğeri ise başkalarının üzerimizdeki fikir düşünceleriyle kendimizi yoğun olarak strese sokarak farkında olmaksızın depresyon oluşturduğumuz gibi özgüvenimizi de sarsmaktayızdır. Yaygın anksiyete bozukluklarının tedavisinde ilaç tedavisi, dinamik terapi, varoluşçu terapileri, davranışçı ve bilişsel psikoterapiler, mindfulness ve benzeri yöntemler uygulanabilinilmektedir.
       Erken çocukluk ve sosyalleşme sürecindeki deneyimlerle paralel olarak ortaya çıkabilecek tüm bu semptonların ayrı ayrı ele alınarak uzmanlar gözetiminde sağlıklı ve bilinçli şekilde desteklenmesi elzemdir. İnsan psikolojisi hassas ve özel ilgi isteyen zorlu ve yorucu bir ilimdir. Bir insanın kendi hayatı o an için önemsiz gibi görünse de kendisine verilecek olan seanslarla, eğitimlerle yeni bir pozitif hayata bakış açısı sağlamasına sebep verecektir..kim bilir…

   ARAŞTIRMACI YAZAR
  VOLKAN YAŞAR BERBER