Bir apartman ya da siteden daire satın almak istediğimizde, dairenin içi kadar ortak kullanım alanları ile de ilgilenmeliyiz. Ortak kullanım alanları komşularımız ile birlikte kullanacağımız alanlardır. Bu sebepten nasıl dizayn edildiği ve kullanım koşulları son derece önemlidir. Bunun haricinde binalarda nasıl davranacağımız ve hangi kurallar çerçevesinde bu alanları kullanacağımızı da bilmeliyiz. Daire satın alındıktan sonra ben bunları bilmiyordum demek için çok geç kalınmış olacaktır. Peki bunları en kısa yoldan nasıl öğrenebiliriz. Bu yazımızda daire satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve bu bilgilere nasıl ulaşacağımızı anlatacağız. 
    Bir daire satın almaya karar verdik ve ihtiyacımız olan daireyi araştırmaya başladık. İstediğimiz özelliklere sahip olan daireyi bulduğumuzda ilk sormamız gereken binanın yönetim planı olmalıdır. Yönetim planı bir yapının Ana Yasasıdır. Özellikle çok ortak kullanım alanı olan (Yüzme havuzu, spor salonları, oyun parkları v.b.) toplu yapılarda yönetim planının önemi dahada önem arz etmektedir. Bu alanları nasıl kullanacağımızdan tutun, asansör bakım, onarım masraflarının nasıl paylaştırılacağı, binada evcil hayvan besleyip besleyemeyeceğimize, gürültü saatlerinin nasıl düzenlendiğine, hatta kapımızın önünü nasıl kullanacağımız gibi birçok konu yönetim planında belirtilmiştir. Yönetim planlarında ortak kullanım alanlarının bir kısmı bazı dairelerin kullanımına bırakılmış olabilir. Bu durumları baştan bilmemiz sonrasında komşularımız ile sorunlar yaşamamamıza yardımcı olacaktır. Yaşamaya karar verdiğimiz binada komşuluk ilişkilerinin zedelenmemesi için yönetim planı iyi incelenmelidir. Dairenin içi beğenildiğinde yönetim planı görmezden gelinmemelidir. Yaşamaya başladıktan sonra sık sık karşımıza çıkacak olan ortak kullanım alanları ile ilgili sorunlar baştan bertaraf edilmiş olunacaktır.
    Yönetim planı daire satın alacak kişiden çok binayı inşa eden müteahhitlerin özen göstermesi gereken bir konudur. Yönetim planlarının binaların fiziki yapısı ve komşuluk hakları gözetilerek yazılmış olması çok önemlidir. Bina ile alakasız, internetten indirilmiş basma kalıp bir yönetim planı çözümden çok karışıklığa sebep olacaktır. Bu sebepten bina inşaatına başlandığında ilk yapılması gereken yönetim planının yazılması olmalıdır. Nitekim inşaat tamamlanacak ve insanlar o binalarda yaşamaya başlayacaktır. Binaların yapılma sebebinin insanların kaliteli yaşaması olduğu düşünüldüğünde en önemli konu huzurlu yaşamın baştan inşa edilmesidir.
    Daire satın alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de satın alınan kişi tarafından daha önce müteahhite ya da başka bir kat malikine herhangi bir konu ile alakalı bir muvaffakatname verilmiş olup olmamasıdır. Örneğin ortak alanların kullanım hakkı bir muvaffakatname ile müteahhite bırakıldığında o muvaffakatnameyi siz imzalamış olmasanız bile sizden önceki kat maliki imzaladığı için siz sonrasında hak talep edemezsiniz. Yalnız size satış yapan kişiye, size bildirim yapmadığı için bu durum ile ilgili kayıplarınızı öne sürerek dava açabilirsiniz. Bu sebepten yönetim planı ile birlikte verilmiş muvaffakatnameler de çok önemlidir.