Sokaklarda başıboş dolaşan sahipsiz köpekler korku saçmaya devam ediyor. Ülke genelinde büyük sorun haline gelen ve vatandaşların canını tehlikeye sokan köpek dehşetine bir yenisi daha eklendi.

ensonhaber.com’da yer alan yeni bir habere göre; Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde sabah işe gitmek üzere evinden çıkan A.A.'ya, yolda yürüdüğü sırada sokak köpekleri saldırmış. Köpeklerden kaçmak isteyen A., yolda düşerek yuvarlanmış. Çevredeki vatandaşların yardımıyla köpeklerin saldırısından kurtulan A.A., acil olarak İnebolu Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış.

Öte yandan Edirne’de zehirlendiği öne sürülen bir köpeğin fenalaştığını gören vatandaşlar, köpeğe dakikalarca kalp masajı yapmış. Köpeğin hayata tutunması için yoğun çaba sarf eden vatandaşlar, kimi zaman gözyaşlarına hakim olamamış.

Hemen hemen herkes sokak köpekleri sorununu kabul ediyor ve acilen çözülmesini bekliyor. Aslında sorun sokak köpekleri değil, sahipsiz, başıboş, huysuz, aynı zamanda agresif hayvanlar. Biliyoruz ki köpekler bizim can dostlarımızdır; can düşmanlarımız değil!

Şüphesiz sokaklarda başıboş gezen sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan vatandaşlarımızın canı acıyor. Vakaları duyduğumuzda üzülmemek elde değil. Önlem alınması kaçınılmaz ve ivedi bir zorunluluktur.

Kronikleşmiş bu sorunun üstesinden can yakmadan, eziyet etmeden gelinmeli ve en kısa zamanda çözüme kavuşturulmalıdır. Bunun da çaresi sokaklarda kaderine terkedilmeleri olmamalıdır.

Çözüm belli demiştik önceki yazılarımızda: Sahiplenmek ve sahiplendirmek. Sonra da kısırlaştırmaktır.

Merhamet ve şefkat bize insan olduğumuzu hissettiren iki yüce duygudur. Sorununun çözümüne yönelik atılacak her adımda sözünü ettiğimiz bu iki duygudan uzaklaşmamalıyız.

*****

Birkaç gün önce Sözcü gazetesinin web sitesinde yer alan bir habere ait “Sokak köpekleri terapi köpeği olarak kadroya alınacak” başlık dikkatimi çekti. Haberde, Türkiye'de kanser hastaları için ilk kez başlatılan "Terapi/Ziyaretçi Köpek Projesi" kapsamında, köpek Molly'yi de yanlarına alan uzmanların, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören çocukların ziyaret edilmesi ve yeni yıl hediyeleri verilmesi anlatılıyordu.

Daha öncede bu köşede yazmıştım. Atların terapide kullanıldığını biliyordum da, köpeklerin terapide kullanıldığından pek haberdar değildim.

Uzmanların aktardığı bilgilere göre; dünyada, terapi köpekleriyle ilgili sonuçları çok iyi olan bilimsel çalışmalar varmış. Ülkemizde bu zamana kadar denenmemiş kanser hastaları için ilk olma özelliğini taşıyan “Terapi/Ziyaretçi Köpek Projesi” ağustos ayı itibarıyla başlamış. Çalışmada, olumlu sonuçlar elde edilmiş. Kanser hastaları köpeklerle bir arada olmaktan mutluluk duymuş. Yurt dışında olduğu gibi ülkemizdeki hastanelerde de kadrolu terapi köpekleri bulundurulması için girişimde bulunulmuş. Çalışmadaki çıktılar Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’yla paylaşılmış. Sağlık Bakanlığının bu öneriye bakışı ne olacak? Bekliyoruz.

Kanada’da yapılan bir araştırmada, özel olarak eğitilmiş terapi köpekleriyle sadece 10 dakika geçirmek, hastalardaki acı, ağrı, kaygı ve depresyonu ciddi oranda hafiflettiğine ulaşılmış.

Araştırmanın başındaki Dr. Colleen Dell, elde ettikleri bulguların, terapi köpeklerinin acil servis hastaları için önemli bir değer taşıdığını gösterdiğini söylemiş. Fiziksel ihtiyaçları bulunan hastalara yardımcı olan rehber köpeklerden farklı olarak, terapi köpekleri insanlara duygusal destek sağlayarak onları rahatlatıyormuş. (1)

Terapi Köpeği nedir?

Terapi köpekleri, duygusal destek vererek sağlığınızı iyileştiren evcil hayvanlardır. Sahipleriyle birlikte okul, hastane ve huzurevi gibi ortamlara gönüllü olarak gitmektedirler.

Terapi köpekleri ve sahipleri, okumayı öğrenen bir çocukla çalışmaktan yardımlı yaşamda bir yaşlıyı ziyaret etmeye kadar, diğer insanların hayatlarını iyileştirmek için bir ekip olarak birlikte çalışırlar. (2)

Terapi köpeklerini hizmet köpekleriyle karıştırmamak gerekiyor. Hizmet köpekleri, görme veya işitme bozukluğu gibi engelli kişilere özel yardım sağlamak için özel olarak eğitilmiştir. Terapi köpekleri ise genellikle hastaneler, huzur evleri, bakım evleri, okullar, kütüphaneler, hastaneler veya afet bölgeleri gibi ortamlarda insanlara sevgi, rahatlık ve destek sağlamak için eğitilmiş köpeklerdir.

Kısaca terapi köpekleri; sağlık sorunu yaşayan insanlara duygusal destek vererek iyileşmesine yardımcı olan evcil hayvanlardır.

Kaynak:

(1)       sozcu.com.tr/2022/teknoloji/terapi-kopekleri-agri-ve-depresyonu-p-oraninda-azaltabiliyor-7004422/

(2)       akc.org/sports/title-recognition-program/therapy-dog-program/what-is-a-therapy-dog/