Başlarken genel olarak biraz bilgilendirme araştırma ve sonrası analize tabii tutularak yol almak gereklidir. Detayların yönetiminde genellikle dört konu ele alınmalıdır ki Sen buradasın peki, burası nerede?. Detayların yönetimi, Oryantasyon takibi, Geleceği tasarlamaktır… Elbet zaman aşımı sürecinde devamlı önlerine çıkan engelleri netleştirmek zoraki koşullara istinaden ne kadar zorlaştırılmışsa da hedefe yönelme çabası bilinçli şekilde oluşturulmalıdır. 

         Var olandan kurtulma mı kaçış mı gerektirdiğini olguların tatminkar sonuçlarını göze alarak karar kılmak gereğidir. Kurumsal ve bireysel bakış açısıyla ayrı ayrı yöntemler içeren ihtiyaçlarla varılmak istenileni hedefleyebilmekten geçer oluşum..  Nereye doğru yol alınması gerektiğini istatistiksel oranlarla belirleyebilme kabiliyeti yanı sıra deneyim tecrübelerinde değerlendirilmesi öngörülür.
         Global hale gelmiş çok farklı demografik kategorileri kapsayan gelir düzeyi, yaş sınırı, eğitim, iş pozisyonu, etnik köken gibi kıstaslarla güçlü yönlerini öne sürerek çıkan engelleri netleştirmeleri gerekir. Hangi coğrafya da olunursa olunsun bilinmeyene yabancı olan taraflarını etkili ve çok etkili olarak aydınlatılarak nasıl başa çıkılması gerektiği bilinilmesiyle ancak hedefe ulaşılabilinir.
        Sorulması gereken ilk sorulardan, Genelde nerede takılırsan seni motive eder.. Hayal kırıklıklarının sana ne şekilde yansıması olduğu gibi yorumlayarak spesifik ve dengeli çözümler bulunulmalıdır. İstenen hedef ve sonuçlara ulaşılma gayesiyle liyakatli insanlardan oluşan ekibi motive ederek sürece başlamak en ideal yoldur. Detayların yönetiminde  Fiziksel çevre, Arkadaşlar, Aile, Kişisel gelişim, Reaksiyon gibi ön planda olup değerlendirilmesi istenilenler dışında gözle görülmeyen Sağlık, maddiyat, kariyer, duygusal bağ vb incelenerek analize tabii tutulması gerekmektedir.
         Birçok subliminal analizlere tabii olupta gün yüzüne çıkmayan projeleri gerçekleştirirken yeni uygulamaları yerine getirebilme bilinci, sürecin bir diğer önemli odağıdır. İnsanın yeni yaşantılarına koşut olarak hayallerine giderek saldırganlaşır ki beklentilerinin yeteri kadar olmaması buna sebeptir. Yaşamının aydınlık ve karanlık taraflarını kendince analiz edebilme kabiliyetine vakıf olunarak yeni bir bakış açısı oluşturabilme elzemdir. 
           Bizleri cezbeden neyle karşılaştığımızdır. Farkında olunmayan her sistemin kendi iç güç hiyerarşiyle diğer tarafta korku ve endişeye meal verir. Görev ve sorumluluklarınca herhangi bir hedefi, hareketi ya da sonucu öngörememek geri dönüşü olamayan hüsrana uğratır. Keşfetmeye değişmeye öncelikleri teşhis ederek ortaya koyulması elzem olgular her zaman cesaretlendirilmelidir. Neyse ki, çoğu başlangıçta klasik analize tabii tutulan çalışmalarda sebat, emek, maddiyat, zaman değerliliği tesbit edilerek süreç başlatılır. 


ARAŞTIRMACI YAZAR-TARİHÇİ
   VOLKAN YAŞAR BERBER