SIR GENÇLİKTE SAKLI

Gençlik iyi değerlendirilirse bir imkana dönüşür aksi halde geçmiş senelerimizi çöpe atmış oluruz. Ergenlik döneminde en belirgin özellikleri cesaretli, coşkulu, adaletli, idealizimli ve baskın olmaktır gençlerin hülyası lakin düşününüz ki bu ve benzerleri ileri yaşamında karakteristik rol belirleyici olacaklardır kimisi şair, romancı, filozof, asker, ilim adamı, mimar, doktor vs. olabilmek yolunda, Kültürlerini ailelerinden keza okullarında kemikleştirerek eğitim süreçlerinin sonunda dil ve tarih bilincini kazanmış, manevi değerlerini özümseyerek, fazilet ahlakını şahsiyetinin bir parçası kılarak azim, gayret, disiplinliğiyle güçlendirilmiş bir gençlik çıkarabilmek en büyük idealizmimiz olmalı.

Gençlerin kendilerini ifade etmede ve bilinçli akıl oyunlarını geliştirmelerinde başarılı olmaları biraz da kendilerine bağlıdır kanımca, iş hayatına atılacak olan gençler özellikle kararlı, atılımcı ve üretkenliğinin yanında var olan kaynaklarını ne şekilde kullanacağını keşfetmesi gerekli lakin bunları yaparken de deneyim, tecrübe sahibi insanların desteğine ihtiyaçları da olacaktır elbet. Bunları öğrenme çerçevesinde ele aldığımızda bilhassa güvenli ortam üzerinde durulması önem arz eder, Eğitim sisteminin temel amacı, Vatandaşlarının ve toplumun refahını arttırmak, milli, birlik ve bütünlük içinde, iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek, hızlandırmak ve milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmak için muhtelif uzun süreçli kıstaslardan geçirilerek yararlı projelere imza atmaktır.

Gençlerde büyük olasılıkla elbet her bireyin atlatması gereken depresyonel süreçleri vardır. Bu süreçlerden geçerken atlatması gereken konsantrasyon güçlüğü, eyleme vuruk davranışlar, iç sıkıntısı, zihin yorgunluğu gibi eylemlerini atlatabilmelerinde özellikle ailelerine çok iş düşmektedir. Bu zaman zarfında duyarız hattaki başımıza gelmekte olan gencin bilahare kendi öz baba ve anasına dahi tabiri caizse kafa tutması, her şeyi ben bilir ben ulaşırım tavırları, hareketleri bir an sinirleri zıplatmaya hazırdır. Bu büyük değişimlerin en büyük sebebi değişen bedenine ve beynine uyum yapan ergenin bir taraftan da kimlik gelişimini tamamlamak, bireyselleşmek gibi zaruri süreci yaşamasıdır.

Gençleri topluma kazandırmak asli görevimiz olmalıdır ki ön yargıyla hareket etmek hem onlar hem de biz büyükler için eziyet halini alır. Gençlerin kimilerinin yorumunca beğenilmeyenleri çok fazladır şöyle ki, serkeştirler, argodur, basit şeylere meillidirler gibi lakin bunlar geçici ve tadımlık tarzında eylemlerdir. Mühim olan o anlarda yanlarında olabilmek yüzündeki en basit sivilceyi dahi ansızın savaş ilan eden gençle baş edebilmek bazen iş hayatındaki en zorlu toplantı dan daha zorlu gelir bireye, gençliğin yanında arkadaş olmak kendi yolunu bulmasına fırsat verilmesi, kimlik sahibi olmasını sağlamak, dünyaya uyumlu bir biçimde intibak etmesini sağlamak kazançtır bizlerce,

Araştırmacı Yazar-Tarihçi

Volkan Yaşar Berber