RÜZGAR GİBİ GEÇTİ

2018…Ve ne kadar da çabuk geçti dediğimiz bir yılı daha geride bıraktık.

2018’in başlarında Afrin’e “Zeytin Dalı” operasyonu yapılmıştı ve sonlarında da yine sınır ötesi operasyonlar gündemde.

Bizim haklı ve meşru sınır savunmamız olan “Zeytin Dalı” operasyonundan birkaç ay sonra ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı eş zamanlı hava saldırısının İngiliz basınında  “Pahalı havai fişek gösterisi” olarak yorumlanması…

2018’de yine birileri güldü, birileri kan ağladı ve birileri de işin dalgasındaydı.

2018 yılının bence en büyük dalgası  Çiftlik Bank vurgunudur ki “bu kadar insanın bir bildiği vardır” kafasının nelere “mal” olduğunun en somut örneği olarak kayıtlara geçmiştir.

Ülkemizde 2018 yılı içinde google genel aramalarda en çok aranan kelime “dolar” olmuş.
Malum Amerika ile Rahip Brunson krizi ve sonrasında yaşananlar…

İkinci olarak ise “soy ağacı” kelimesi olmuş.
Bu yıl e-devlet üzerinden başlayan uygulama “tarihe meraklı” milletimiz tarafından oldukça ilgi gördü.

Dünyada ise en çok arananlarda ilk sırayı 2018 Dünya Kupası almış ve ikinci sırada Prens Harry ile yaptığı evlilikle yılın gelini Meghan Markle olmuş.

İngiltere bu yıl hem yılın düğünü ile hem de bir türlü “boşanamadığı”  Avrupa Birliği ile yolları ayırma çabasıyla gündeme geldi.

2018 yılı da her yıl olduğu gibi birçok ilklere ve sonlara şahitlik etti.

Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilk defa Başkanlık sistemine geçildi, Başbakanlık Makamı son buldu.

ABD ara seçimlerinde sekiz yıl aradan sonra ilk defa Temsilciler Meclisinde Demokratlar çoğunluğu sağladı ve Rashida Tlaib ile Ilhan Omar  seçilen ilk Müslüman kadınlar olarak meclise girdi. Ayrıca ilk defa Amerikan yerlileri de seçilenler arasında kongrede yer aldı.

İlk defa bir ABD Başkanı gelen bütün tepkilere rağmen Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini başkent kabul ettiği Kudüs’e taşıdı.
Filistin’de kan akmaya devam etti.

Diktatörlüğü ve tutuculuğu sosyal medya geyiklerinde bile hatırı sayılır yer tutan Kuzey Kore lideri Kim Jang-un 1953’den bu yana ilk defa Güney Kore topraklarına ayak basan Kuzey Kore lideri olarak radikal bir dönüşüme imza attı.

NASA, rabotu İnsight’ın Mars’ın yüzeyine sorunsuz bir şekilde iniş yaptığını açıkladı. Eğer doğruysa tabii…
Mars’daki rüzgar sesleri kaydedilip, tüm dünyaya servis edildi.

Dünya ve Mars gezegenlerinin birbirine en yakın konuma geldiği 21. yüzyılın en uzun “Kanlı Ay” tutulması 2018’de yaşandı.

Yapay zeka tarafından ilk defa çizilen bir portre - sanat olup olmadığı tartışıla dursun - New York’ta bir müzayedede 432 bin dolara satıldı.

Ama bence yılın olayı en az Kaşıkçı cinayeti kadar korkunç olup da onun kadar “konuşulamayan” basına kapalı soykırım alanı Doğu Türkistan bölgesinde yaşananlar ve  Arakan’da 10 Müslümanın ölümünün arkasındaki katliamları ortaya çıkaran gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun Myanmar Mahkemesi tarafından “gizli belgeleri” ifşa etmekten suçlu bulunup hapse atılmasıdır.

Amerika’daki Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’un tarafında olan bir analiz firması çoğunluğu Amerika’da yaşayan 87 milyon Facebook kullanıcısının “gizli verilerini” ele geçirdi. Buna karşılık Facebook kurucusu Zuckerberg’in senatoda verdiği etkileyici ifade ve özür dilemesinin ardından şirketin işlem gören kağıtları yeniden yükselmeye bile başladı.

Bu yıl “Müslüm” filmi gişe rekorları kırarak trendlerin ne kadar değişken olduğunu hepimize gösterdi. Demek ki toplumun görmezden gelinen kesimlerinin de hikayelerine kulak verilebildiği bir zamana ermişiz.

Ülkemizdeki trajik tren kazaları, “kediciklerin” villasına yapılan operasyon, patates soğan derken, Fransa’da bir türlü ikna edilemeyen “sarı yelekliler”in aslında hangi ülkeleri dinamitleyeceği beklentisi ve 2018’e veda ederken Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı…

Bir seneyi daha böyle tükettik.

Yıllar ay gibi, aylar hafta gibi, haftalar gün gibi ve günler saat gibi akıyor. Yeni gelen yılda da aynen böyle olacak.

İnsanın yaşının ilerlemesi ile zamanın hızlı geçmesi arasında muhakkak bir doğru orantı var.

Bir de her şeye rağmen “umut” hep var…