Kişilik yapısı farkındalık gösteren insanın en önem arz eden tarafı değişkenliğinin hayat boyu devamlılığıdır. Yetişkinliğe geçiş aşaması ve sonrasında yaşamında birçok kereler fikir ve duygusallıklar yaşayarak çoğu kez ruhsal rahatsızlıklara bilinçli veya bilinçsiz maruz kalırlar ki kendileri dahi kabullenemezler. Bu kabullenememe hali zamanaşımıyla depresyonel hastalıklara sebep verecektir. 
       İnsanın farkındalık gösteren hayata bakış açısında ruhsal rahatsızlıklara veya rahatsızlığı oluşturan nedenlere sebep birçok kez sosyal yaşamıdır. Bunlardan örnekleyecek olduklarımızdan ise Kuvvetli bağımlılık duyguları, Gerçek veya hayal sevgi nesnesi, Bilinçsiz agresiflik, nefret sezgilerinin yoğunluğu, Terkedilmeye karşı aşırı yoğun hissiyet vb diyebiliriz.
       Çevremizde gelişen istemdışı olayları değerlendirebilme toplumsal yargılarınca, durum, ekonomik, alışkanlıklarca insanlarda farkındalık gösterir.  Aynı görüşü paylaşmayıp lakin aynı sahada yaşamlarını idame ettirebilme erdemliliğini gösterebilmekte büyük başarıdır. Bu başarının altında evveliyatında insaniyet kavramları başta olmak üzere kültürel zenginlik önemlidir.
      Toplumda yeri olan kişiler özelliklerine ve kendisine sunulan imkanlarca girişimci, üretici ve uzlaşmacısı olarak rol model olurlar. Başkalarına da herhangi bir olumsuz beklenti içine girmeden karşılıksız destek verirler. Bu kişiler ruhsal ve bedensel olarak topluma faydası olacak projelerde gönüllü yer alarak hem kendileri hem başkalarıyla beyin fırtınasına olanak verirler. 
      Kişisel kendini geliştirerek farklı bakış açılarıyla renk katarak sürekli verimliliği sağlamak bu tarz insanlara daha fazla enerji istek katar. İçimizdeki hayatı severek tam olarak güvenmenin verdiği haz ile hareket etmeyi öğrenenler başarısızlığa, düş kırıklıklarına karşı daim hazırlık içinde olurlar. Hazır bulunan kişiler kendilerine sorarlar ki.. Aslında neyi arıyoruz..?
     Kimince başkalarını geçmek için mücadelelerimizin sonu olmayacağına kanaat ederek yaşamı kabullenmekle hedefe varmanın sonunun olmadığını benimsemekmidir…. Hayat..! İnsan için imkansız vardır, bizler bu imkansızın peşinde farklı bakış açılarınca yorumlayarak bilinçsizce hırs etmekteyizdir. Gerçek şu ki ihtiyacımızdan fazlasına talip olup başkalarına bırakmama niyetinin sonu hüsrandır.
     Sormalıyız kendimize .. Sizin için iyi olanı almayı değer misiniz..? Bu soyut veya somut her şey olabilir. İnsanlara hayat çok büyük olanaklar belli belirsiz sunulmuştur elbet bunu görebilenle göremeyen farkındalık gösterecektir. İmkanlarınca bundan istifade edebilenler kazanacak edemeyenler ise değersizliklerini ön plana alarak ters çevireceklerdir.
     Bilinçlilikle hareket edebilenlerin olmazsa olması risklerini alırken farklı bakış açısıyla sürece dahil olmalarıdır. Elbet süreç ailevi, eğitimsel, işlevsel, sosyal, ekonomik, sağlıksal vb bir çok alandan çeşitlilik gösterecektir. Önemli olan farklı bakış açılarıyla farklı insanların bunları kabullenerek barış, güven, huzur içinde paylaşmayı bilmeleridir.
     Geniş bir yaşam yasasından bahsediyoruz ki her insanın önce kendisine sonra çevresine saygı, sevgi çerçevesinde olma zaruriyetinde olduğu mamafih hangi farklı bakış açısında olursa olsun daima özü insan olduğu kanaatiyle hareket edebilmek gerektiği bilincinde olmalıyız.
 
        ARAŞTIRMACI YAZAR
      VOLKAN YAŞAR BERBER