Evcil hayvanları kimliklendirme çalışmaları sürerken, sokaklardaki sahipsiz köpekler vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor.

Bugüne kadar kimi çocuk, kimi yetişkin, kimi de yaşlı pek çok kişi başıboş köpeklerin saldırısına maruz kaldı. Daha dün Gaziantep'te 6 yaşındaki bir çocuk köpek saldırısına uğradı.

Sokaklarda yaşayan köpeklerin hepsi saldırgan değil tabi ki de; içlerinde uysal olanları da var.

Haftasonu Metrobüs istasyonunda gördüm. Sahipsiz bir köpek üst geçidin merdiveninde uzunlamasına yatmış sessiz ve sakin uyuyordu. Yaya yolunu kapattığı için yolculardan bazıları korka korka kenarından geçmeye çalışıyordu. Bazıları da o güzel uykudan uyandırmamaya, ürkütmemeye özen gösteriyordu. Belli ki istasyon görevliler de müdahalede bulunmamıştı.

Gerek Kur’an’da gerekse hadislerde insanlar birbirlerine ve diğer canlılara karşı şefkat ve merhamet göstermeye teşvik edilmiştir.

Ahlâk örneği olarak gösterilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.), Müslümanların her alanda ilişkilerini sevgi, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma yönünde geliştirmelerini, sıkıntılarını da sevinçlerini de paylaşmalarını tavsiye etmiştir.

“Hayattaki her nimet gibi hayvanlar da insanoğlunun hizmetine sunulmuş emanetlerdir. Dolayısıyla bu emanetlerden istifade ederken hıyanet içinde olmamak, onlara karşı daima güzel muamelede bulunmak esastır.

Hayvanlara muamelenin en mükemmel örneklerini âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) tavsiye, emir ve uygulamalarında açıkça görmekteyiz. Meselâ o, belli başlı zararlılar hariç, hayvanların faydasız ve keyfî bir şekilde öldürülmesini yasaklamıştır.

Resûlü Ekrem Efendimiz (S.A.V.), hayvanlara gösterilen şefkat ve merhametin veya merhametsizliğin insanın ebedi mutluluk veya hüsran vasıtası olabileceğini değişik vesilelerle dile getirmiştir:

Ebû Hüreyre’den (R.A.) rivayet edildiğine göre Resûlullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştur:

“Vaktiyle bir adam yolda giderken çok susadı. Bir kuyu buldu, içine indi su içti ve dışarı çıktı. Bir de ne görsün, bir köpek, dili bir karış dışarıda soluyor ve susuzluktan nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine:

– Bu köpek de tıpkı benim gibi pek susamış, deyip hemen kuyuya indi, ayakkabısını su ile doldurdu, onu ağzına alarak yukarıya çıktı ve köpeği suladı. Adamın bu hareketinden Allah Teâlâ hoşnut oldu ve onu bağışladı.”

Sahâbîler:

– Ey Allah’ın Resûlü! Bizim için hayvanlardan dolayı da sevap var mı? dediler, Resûlü Ekrem Efendimiz:

– “Her canlı sebebiyle sevap vardır” buyurdu.”  (1)

İnsanlarda hayvan sevgisi, onların rahat, sağlıklı ve doğal ortamlarda yaşamalarına olanak sağlamakla anlam kazanır.

“Kısırlaştırma kampanyamızda gelin birlikte çalışalım. Sokak köpeklerine bakmak isterseniz, diğer hayvanseverler gibi size de her türlü desteği verelim” mesajı veren Ankara Mamak Belediye Başkanı Sayın Murat Köse’nin “Şehirlerde sahipsiz köpek olmaz!” çıkışına katılmamak olmaz.

İnsanların yoğun olarak yaşadığı, sürekli hareket halinde olduğu şehir hayatında başıboş köpeklerin sokaklarda kontrolsüz yaşamalarına izin verilemez.

Diğer belediye başkanlarına da örnek olacağını düşündüğümüz Sayın Köse’nin kronikleşmiş bu soruna olan yaklaşımını sizlerle paylaşmak istiyoruz:

*Sokak Köpekleri Çalıştayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde duyurusuna çıkacağız.

*Mamak’ta kısırlaştırma kampanyası başlatıyoruz. Güzel ilçemizdeki veteriner hizmetleri veren kliniklerle birlikte 3 aylık özel bir çalışma yapacağız.

*Parklar, bahçeler başta olmak üzere tasmaya bağlı olmadan köpek gezdirmeye izin vermeyeceğiz. Kurala uymayanlara cezai işlem yapacağız.

*Köpek oyun alanlarımıza belirli saatlerde köpeğini getirenlere ücretsiz veteriner hizmeti vermeye başlıyoruz.

*Sokaklarda, parklarda çocuklarımızın ve herkesin sokak köpeklerinden korkmadan gezebilmesi önceliğimizdir.”

Ülkemizde var olan sokak köpekleri sorunu, hayvanların itlaf edilmesiyle değil, sahiplenilmesiyle çözülebilecek bir konu olduğu aşikârdır.

Ezcümle; Belediyeler de hayvanseverler de sahiplenecek köpekleri.

Kaynak:

(1) sesgazetesi.com.tr/makale/13256839/mesut-mezkit/kopek-uzerinden-insani-yok-sayan-zihniyet1