Sevgili gençler bugün tercih dönemi başlıyor. Bu köşeden tercih dönemi boyunca sıkça sorulan soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Sizlerle paylaşmayı düşündüğümüz konular;
 
  1. Bu yıl puanlar düşer mi? Artar mı? 

  2. Ölü tercih ne anlama gelir? 

  3. İdeal tercih nasıl yapılmalıdır? 

  4. Okul birincisine ek puan var mı? 

  5. İlk 5 tercihimden birini kazanırsam burs alabilir miyim? 

  6. Kaç tercih yapma hakkım var? 

  7. Tercih hataları nelerdir? 

  8. Sınav sonucumda bir problem olduğunu düşünüyorum, sonuca itiraz etme hakkım var mı? 

  9. 2 yıllık bir yüksekokul okuduktan sonra 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilir miyim? 

  10. Bu yıl tercih yaptım, gelecek yıl puanım kesilir mi? 

  11. Meslek lisesi öğrencileri YGS’ye girmemişlerse veya girip 140 puan barajını aşamamışlarsa sınavsız geçişten yararlanılabilir mi? 

  12. LYS puanı ile öğrenci alan bir bölüme yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınvıyla öğrenci kabul eden bölümlere de başvurabilir miyim? 

  13. 2013 yılında bir bölüm kazandım, ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. Gelecek yıl sınava başvurduğumda puanımda bir düşme olur mu? 

  14. Yurt dışında bir yükseköğrenim görmek isteyenler ne yapmaları gerekir? 

  15. Puanı belli olmayan bölümleri tercih ederken neye dikkat etmeliyiz? 

  16. Merkezi sistemle bir yükseköğretim programa yerleştirildim, ek yerleştirmeye başvurabilir miyim? 

  17. Tercihimi ÖSYM’ye bildirdim, tercihimi değiştirebilir miyim? 

  18. Üniversite bölümleri neden boş kalıyor? 

  19. Ön lisans (2 yıllık bölümler) sınavsız geçiş programlarının bulunduğu tablodaki (Tablo 3A) programlara yerleştirme nasıl yapılıyor? 

  1. Meslek yüksekokullarına (2 yıllık bölümlere) yerleştirilirken hangi kurallar ve öncelikler uygulanacak? 

  2. Tercihte şehir mi yoksa üniversite mi önemlidir? 

  3. Meslek liseli öğrencilerin tercih hakları nelerdir. 

  4. MTOK nedir? 

  5. Meslek lisesi öğrencisi değilim MTOK tercihi yapabilir miyim? 

  6. Meslek lisesi öğrencisiyim, kendi alanım dışında bir MTOK tercihi yapabilir miyim? 

İlk olarak puan düşer mi artar mı? Sorusuna karşılık puana bakarak tercih yapılmamasını tavsiye ediyoruz. Tercihler başarı sırası baz alınarak yapılmalıdır. Örneğin geçtiğimiz yıl devlet üniversitesi tıp fakültesi 12.800 başarı sırası ile aldığı öğrenciyi bu yıl yeni açılan 2.491 kontenjanı eklediğimizde 15.291 yaklaşık 15.300 MF3 başarı sırası olan bir öğrenci 100. Yıl Tıp Fakültesini kazanacak anlamına gelir. Aynı şekilde hukukçu olma hayali kuran adaylara da bu şekilde müjde verebiliriz. Geçtiğimiz yıl 21.500 olan Erzincan Hukuk Fakültesi, yeni açılan 3.370 kontenjan eklendiğinde 24.870 TM2 başarı sırası olan öğrencimiz Erzincan Hukuk Fakültesine gidecek anlamına gelir.  

Soruların kolay ve zor olmasına göre veya ÖSYM’nin kullanmış olduğu puan hesaplama sistemindeki değişikliklere göre puanlar artabilir azalabilir. Ama başarı sırası sabit kalır. Başarı sırasını etkileyen faktörler ise yeni açılan veya kapanan bölümler olacaktır. 

2. Ölü tercih ne anlama gelir? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihler başarı sırasına göre yapılmalıdır. Gitmek istediğiniz bölümler başarı sırası küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır. Başarı sırası düşük olan bölüm başarı sırası yüksek olan bölümden önce yazılırsa bu tercih ölü tercih anlamına gelir. Ölü tercih demek yapılan 30 tercihin tamamı geçersiz demek değildir. Sadece sıralamadaki yeri farklı olan bölüm için geçerlidir.  

 

Dershaneler Kapanıyor mu? 

ÖZ-DE-BİR, GÜVEN-DER ve TÖDER, ortak açıklamayla dershanelerin önümüzdeki dönem kapanacağı söylentilerini yalanladı. Açıklamada , “Veli ve öğrencilerimizin dershanelerimizden alacakları eğitim hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacak” ifadesi kullanıldı. Dershanelerin 2013-2014 öğretim yılı için öğrenci ücretlerini, yürürlükteki mevzuat gereği Ocak 2013 başından itibaren ilan edilip Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirildiği hatırlatıldı. Dershanelere öğrenci kayıtlarının başladığı bildirilen açıklamada dershaneler yeni döneme hazır denildi. 

Yarın Neler Var? 

İdeal tercih nasıl yapılmalıdır? 

Okul birincisine ek puan var mı? 

İlk 5 tercihimden birini kazanırsam burs alabilir miyim? 

Kaç tercih yapma hakkım var? 

Tercih hataları nelerdir?