Kurban Bayramı iklimini yaşıyoruz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları yaz yağmuru gibi.
Havalar kadar insanlarda sıcak. Kurban Bayramı’nın sıcaklığından olsa gerek.
Bir sıcak yer daha var: Çarşılar! Her şey ateş pahası; giyim, gıda, otobüs bileti…
Caddelerde, sokaklarda insanlar sel misali akıp gidiyor. Varlıktan mı, yoksa yokluktan mı bilinmez. Anlayacağınız her yerde bir hareketlilik göze çarpıyor. 
Koşturmaca, telaş yarış halinde. Kurbanlık alma telaşı, bayramlık alma telaşı, bankalardan sıfır kullanılmamış kâğıt para alıp harçlık verme telaşı, rengarenk kağıtlı çikolata alma telaşı, akrabaları ziyaret etme telaşı… Bayram hazırlıkları son sürat yani; kur yükselmiş, akaryakıta zam gelmiş, enflasyon yeniden canlanmış bakan yok.
Marketlerde, bakkallarda şeker, çikolata ürünleri raflarda yerini almış çeşit çeşit.
Tatlıcıda bir tepsi baklava 400 Türk lirası.
İşportacılar yaya kaldırımlarında ayakkabı, tişört vd. ürünleri sergilemiş; müşteri bekliyor. 
Büyükşehirlerde yaşayanlardan arabası olanlar çoktan çıktı yola. İstanbul'da trafik yoğunluğu sabah saatlerinde azaldı. Âdeta yollar boş kaldı. Tatil beldelerine ve memleketlerine gidenler varış noktasındaki şehirlere giriş yapıyorlar konvoy halinde.
Trafik tedbirleri kapsamında sürücülere sesleniyoruz. Aman dikkat! 
-Emniyet kemerini bağla,
-Yorgun ve uykusuz araç kullanma,
-Hız kuralına riayet et,
-Seyir halinde cep telefonu kullanma.
İçişleri Bakanlığı’mızın bir de sloganı var: “Gözünü yoldan ayırma. Sevdiklerinin gözünü yolda bırakma!”
İstanbul’da bir mahalle camisinin kapısında ilân kâğıdı; üstünde şu bilgi yer alıyor: “Bayram Namazı Saat: 06:10’da!” Diyanet İşleri Başkanlığı da, illere göre bayram namazı saatlerini açıklamış.
Arkadaşım mesaj atıyor: “Teşrik tekbirlerini sakın unutma!” diye. 
Bugün, arife günü sabah namazıyla başladı. Bayramın dördüncü günü İkindi namazının ardından son bulacak.
Kurban kesimi ise bayramın ilk günü güneş doğduktan sonra bayram namazı kılacak kadar vaktin geçmesiyle başlayacak, bayramın üçüncü günü güneş batana kadar devam edecek. İlahiyatçılara göre, bu vakitten önce veya sonra kesilen hayvan, normal et yerine geçmiş olur.
Bayram çocuklar için aynı zamanda harçlık demek. Harçlıkları da tarifeye bağlamışlar. Yeni listedeki rakamlar cepleri yakacağa benziyor.
Tatile çıkamayan çalışanlar sitem ediyor: “Bayram gelmiş neyimize, çalışırız gündüz gece.” Memurlar ise umutlarının kuş olup uçmasından endişe ederek, “Bayram geldi, hâlâ 1. dereceye yükselmiş memur ve emeklilere 3600 ek gösterge verilmedi” diye dert yanıyor.
Nice bayramlar geldi ve geçiyor. Yine gelecek bayramlar. Sağ olanlar o bayramları yaşamaya devam edecek acısıyla tatlısıyla. 
Bayramların özellikle çocuklar için unutulması imkânsız ufak hikâyelerle dolu olduğunu düşünüyorum. Sizi bilemem ama ben unutmadım yaşadığım bayramları. Bazılarını doya daya yaşadım mes’ud bir şekilde. Bazılarında ise mutluluk yanı başımızdan sessizce gelip geçti.
Bayramların necip milletimize, İslâm Âlemi’ne ve tüm insanlığa iyi gelmesini, iyiliklere, güzelliklere vesile olmasını diliyoruz.
Siz değerli okurlarımız başta olmak üzere aziz milletimizin ve tüm inananların mübarek Kurban Bayramı’nı can-ı gönülden tebrik eder, bu rahmet, bereket ve coşkulu günlerinin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan (CC) niyaz ederim.