23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara'da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin atıldığı bu ilk meclis, 23Nisan 1920 günü  Ankara'daki daha önce Enver Paşa tarafından  İttihat Terakki Kulübü olarak yaptırılan ve  şu anda Ulus Meydanı altında Müze olan binada, Hacı Bayram Camii’nde halk ile milletvekillerinin birlikte eda ettikleri Cuma namazından sonra kurbanlar kesilip, dualar okunarak, Meclis binası girişinde gözleri yaşartan muhteşem bir  törenle açıldı.





Bu yapı bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak, ilk yılların hatıralarını sergiliyor. 

          Dârül Muallimîn’den sıralar getirilerek salona şekil verildi. Ortaya bir de kürsü yapıldı. Bu kürsünün arka duvarına: “VEŞAHİRHÜM FİL EMRİ – İŞLERİNİZDE MÜŞAVERE EDİNİZ” yazılı bir levha ve ayrıca salonun bir diğer duvarına da Kur’an-ı Kerim’den ve O’nun diliyle şu Âyet-i Celîle asıldı;

             “MÜSLÜMANLARIN İŞLERİ, ARALARINDA İSTİŞARE VE EHİL İNSANLARLA MÜŞÂVERE İLEDİR.-ŞÛRA-38”
         İlk BMM bu tarihi binada 23 Nisan 1920 Cuma günü saat 13.45’de, yeni seçilen ve İstanbul’dan Mubusan Meclisi’nden Ankara'ya gelebilen 115 milletvekili ile açıldı.    Meclisin bu ilk günkü toplantısında Sinop’lu olarak övünebileceğimiz bir durumu da belirtelim ki, Parlamento geleneklerine göre geçici başkanlığı en yaşlı üye sıfatıyla, Sinop mebusu Şerif Bey(1845) yürütmüş ve meclisi : 

       “ Bu yüce Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın izniyle iç ve dış tam istiklâl dahilinde mukadderatını doğrudan üstlendiğini ve idare etmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek BMM’ni açıyorum.” diyerek açmıştır.

     Meclis açılış törenlerini müteakiben Ankara mebusu  M.Kemal’i başkanlığa seçmiştir. M.Kemal de ilk konuşmasında : 
         “Milletimizin güçlü, mutlu ve düzenli yaşayabilmesi için, devletin tümüyle MİLLİ BİR SİYASET izlemesi ve bu siyasetin bünyemize tamamen uygun bulunması gereklidir. Bu milli siyaset, milli sınırlar içinde kendi gücümüze dayanarak varlığımızı korumak, milletin ve vatanın gerçek mutluluğuna ve bayındırlığına çalışmak. Medeni dünyadan, medeni ve insani davranışı ve karşılıklı dostluğu beklemektir.” şeklinde Millî Siyaset izleneceği vurgusunu yapmıştır.

        26 Nisanda Meclis Başkanlık divanı şu 13 kişi ile oluşturuldu;
1.  Mustafa Kemal Paşa, 1. Başkan
2. Profesör Celalettin Arif  Bey, 2. Başkan
3. Meslevi Şeyhi Çelebi Abdülhalim Efendi, 1. Başkan Vekili
4. Bektaşi dedesi Çelebi Cemalettin Efendi, 2. Başkan Vekili
5. 3 üye, 6 Kâtip

                Yine M.Kemal Paşa, BMM başkanı sıfatıyla 30 Nisan 1920’de Avrupa devletleri dışişleri bakanlıklarına, Ankara BMM’nin açıldığını bildirmiş, bundan sonra yabancı devletlerin İstanbul hükümeti ile yaptıkları ve yapacakları anlaşmaların geçersiz sayılacağını, Türk Milleti adına karar verecek olan yetkili makamın BMM olduğunu bildirmiştir.

        2 Mayıs’ta BMM Bakanlar Kurulu (İcra Vekilleri) seçimine dair kanun kabul  edilmiş, 3 Mayıs 1920’de hükümet resmen kurulmuştur. 4 Mayıs’ta bütün birliklere kurulan bu yeni ve meşru hükümet duyurulmuştur.

        İşte 3 Mayıs 1920’de kurulan ilk BMM Hükümeti:
BAŞKAN : Mustafa Kemal Paşa
İÇİŞLERİ : Cami Bey ( Aydın) 
ADLİYE : C. Arif Bey   ( Erzurum)
BAYINDIRLIK: İ. Fazıl Paşa ( Yozgat)
DIŞİŞLERİ : Bekir Sami Bey   ( Amasya)
SAĞLIK : Doktor Adnan ADIVAR ( İstanbul)
İKTİSAT :  Y.Kemal TENGİRŞENK   ( Kastamonu)
MALİYE :   Hakkı BEHİÇ                ( Denizli )
MAARİF : Doktor Rıza NUR           ( Sinop)
MİLLİ MÜDAFAA: Fevzi Paşa         ( Kozan Adana)
ERKÂN-I HARBİYE: Albay İsmet İNÖNÜ ( Edirne)
ŞER’İYE ( DİN İŞLERİ) : M. Fehmi Efendi ( Bursa)