MASA KÜÇÜK PASTA BÜYÜK

Kimilerine göre birleştirici kimilerine göre ayrıştırıcı rol üstlenen seçilmişler adıyla anılanlar her nedense dünya da olup bitenlerin tek sebebidirler. Düşünelim geçmişe doğru gidelim yıllar yılı süre gelen BOP bilinen yani Büyük Ortadoğu Proje anılan ve büyük maddi, manevi birçok girişimleriyle ünlenen global ölçekli yaptırımların yegane sebebi ne..?

Mezhepsel mi, Teknolojik mi, Siyasal mi.. ne olursa olsun içeriğinde sömürgecilik var, kan var, gözyaşı var..! Bu kadar uzun süreli ve de zorlu süreçlerin getirisi ne, götürüsü ne..Hatırlarmısınız çok garibime gitmişti 2000 yılın da manşetsel Cenin katliamında İsrailli güçlerce Nasıra daki Meryem Ana kilisesini yani İsa a.s doğduğu varsayılan kiliseyi bombaladığında hrıstiyanlığıyla bilinen Avrupa devletlerinden hiç ses çıkmamıştı.. ne tuhaf..?

Bir başka geçmişten tuhaflık verecek olsak danışıklı dövüştüğü an itibariyle gün yüzüne çıkan BATI ve İRAN, her nedense Müslüman olsun da ne olursa olsun daim zararları o devletlere olsun ideolojisi tarihte hep görülür. Tüm felsefi ve tarihsel doneleri bir araya getirseniz sonuca ulaşamazsınız, ulaştığını sananlarda daim çıkmaz yola takılırlar. Bu akıl geçmişte olduğu gibi oyun içinde oyunlarla rakibini alt etmeyi başardığı gibi seyircisinin de aklını karıştırabilmiştir.

Yeni Dünya düzeninin kazananı, kaybedeni kim veya kimler sorusunu sormadan evvel haritayı doğru okumak gerekir hem tarihsel hem felsefik açıdan kanımca..Küresel değişmin ışığında bulunduğumuz şu zamanlarda elbetteki kendimize önce bakacağız sonra değerlendireceğiz başkalarını lakin değerlendirmeninde farklı bir açı teşkil etmesi erdemlilik ister. Bölgesel ve evrensel stratejik ittifakların getirisiz yapılmadığı gibi çok önemli detaylar içeren gizli metinlere ulaşmakta ayrı bir mahiyettir.

Dış güçlerin aslen aramızdan çıkanlardan oluşturulduğunu varsayarsak..! bundan böyle çelişkilerin, kavgaların istem dışı değil de bilinçli şekilde detaylandırıldığı aşikardır. Masa küçük pasta büyükse eğer geriye tek şey kalır, çözüm ne olursa olsun daim kendi ideolojilerine biat edecek ortam hazırlanmasıdır. Her an olabileceklere hazır bulunanlar yeni düzende güç sahibi olacaklardır yok hesabı çarşıya uyduramayanlar hüsrana esirdirler.

Dünyada yalnız bizler yaşamıyoruz sevmesek de saygı duymamız gerekenlere de yer vermemiz gerekli olduğu kanısındayım. Dengeler değişiyor her ne kadar somut his edemesek de ekonomik, sosyal baskılarla kendini göstermektedir. Yolun sonu selamet olduğu fikriyatından, birlik olup vatanına sahip çıkma zamanıdır zaman..!

Araştırmacı Yazar-Tarihçi

Volkan Yaşar Berber