Neden, ne amaç güdülerek sülük gölü kurutuldu, bunun cevabını bu güne kadar hiçbir yetkili bizlere açıklayamadı.

Tam biz sülük gölünün kurutulmasıyla uğraşırken, bu yetmezmiş gibi aynı zihniyet bu defa da Kara Gölü kuruttu. Bana lütfen yanlış düşünüyorsun demeyin. Bu ilde gölleri kurutmaya kendisini adamış yöneticiler bulunuyor. Tamam bunlar kurutuyor da bu ilin sahibi yok mu diye düşünmeden de geçemiyorum. Her ilde olduğu gibi Sinop’ta da Çevre ve şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kuruluşlar var. Bu şehirde görev sahaları içinde olduğunu bildiğim Sivil Toplum örgütleri bulunuyor. Bu tabiat varlıklarımızın kurutulması bunların görev sahası içine girmiyor mu? Bu kuruluşlar çevre konularında bir çok önemli işleri önlemişken, bu kuruluşların görev sahası içinde Göllerin kurutulması konusu bulunmuyor mu? Anlamak gerçekten de mümkün değil.

Daha önce yazdım Gümüşhane ilindeki 200 yıllık Dipsiz Göl kurutuldu Türkiye ayağa kalktı. Hemen önlem alınıp göl eski haline getirildi. Bizim bir milyon, belki de iki milyon yıllık geçmişi olan Krater Ağzı Sülük gölünün kurutulmasına Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı, Sinop’lu yetkililer ne yazıkki suskun kaldılar. Diyoruz ya bunaldığımız da bizim sahibimiz yok diye. Gerçektende benim de bu söylentiye inanmam gerekecek herhalde.

Sülük Gölü’nün ismi , kitaplarda, resmi belgelerde halen göl orak geçiyor. Ancak buraları gezmeye, görmeye giden yabancılar, sükutu hayale uğruyorlar. Mademki Sülük gölünü kuruttunuz, Kara Gölü kuruttunuz. Buraların yeni isimlerini de koyun da burayı gezmeye görmeye gelenler nereye gittiklerini bilsinler.

Bu işi bilenler, bu konuda haklı olarak kafa yoranlar, yakında Sarıkum Gölünün de bu akibete uğrayabileceğini söylüyorlar. Bu zihniyet Sinop’ta olduğu müddetçe bu istenmeyen işler her zaman olur.

Yazımın sonunda ben şunu söylemek istiyorum. Sinop dışında bir il varmı ki, üç beş tane gölü olupta iki tanesini kurutmuş olsun? Ben iddia ediyorum yoktur. Eğer bir su kaynağı çevreye zarar veriyorsa, onun çaresini bulmak gerekir. Kurutmak çok basit ve kolay bir iş. Hele Güzelim Sülük Gölünün kime ne zararı vardı da kurutuldu, anlamak gerçekten mümkün değil…