Sinop Üniversitesi tarafından, geçtiğimiz günlerde tescil işlemleri tamamlanan Sinop Kestane Balının üretimi ve pazarlama sorunlarının ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi. Sinop Üniversitesi SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Ayancık Kaymakamı İsmail Pendik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Demirci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Tanrıkulu, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emire Elmas, Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak, arı yetiştiricileri ve davetliler katıldı.  

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop kestane balının patent, coğrafi işaret tescili belgesi alması ve SİNATE adı altında markalaşmasının önemine değinerek, “Üniversitemiz ve Sinoplu arıcılarımız için güzel bir süreç başladı ve devam ediyor. SİNATE adı altında markalaşmamız bizi diğer üreticilerden bir adım öteye taşıdı. Malumunuz Ülkemizde özellikle gıda ürünlerinde sertifikalı üretim ve tüketim çok önem arz ediyor. Çünkü her sektörde olduğu gibi maalesef gıda sektöründe de hileye başvurularak, tüketici mağdur ediliyor. Devletimiz de bunun önüne geçmek için sertifikalı ürünleri teşvik ediyor. Biz de üzerimize düşen görevi yerine getirip, Sinop kestane balını markalaştırarak sahtelerinden ayrışmasını sağlayacak adımlar attık. Bundan sonraki süreçte ise siz arıcılarımıza büyük görevler düşüyor. Üniversite olarak başlattığımız bu projeyi ilerilere taşımak siz üreticilerimizin elinizde” dedi.

Ardından kısa bir konuşma yapan Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Tanrıkulu, “Sinop kestanesi ülkemizde kendi lezzeti, kokusu ve aromasıyla markalaşmış bir üründür. Bu ürünün bala dönüşmesi de arıcılarımızın gayretleriyle oluyor. Tabi bu ürünü sadece bala dönüştürmek yetmiyor, markalaşmak gerekiyordu. Çünkü ürünleri marka haline getirdiğinizde değeri daha çok ortaya çıkıyor. Bu anlamda Sinop kestane balının markalaşmasına önemli katkı sağlayan Sinop Üniversitesine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.     
Son olarak konuşan Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak, “Sinop Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen patent ve coğrafi işaret tescili belgesi alması hepimizi yürekten sevindirmiş ve gururlandırmıştır. Bu projeyi hazırlayıp hayata geçiren, yürütülmesine yardımcı olan başta Sayın Rektörümüz olmak üzere bütün hocalarımıza, katkı sağlayan arıcılarımıza şükranlarımı sunarım.” dedi.

Konuşmaların ardından Sinop kestane balı üretiminin ve pazarlama sorunlarının görüşülmesi amacıyla Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Demirci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tabak ve Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Erhan Güçlü, katılımcılar ve arı yetiştiricilerinden gelen soruları cevaplandırdı.

Toplantıda Sinop kestane balının üretimi, pazarlanması ve sürdürülebilirliği üzerine önemli konular ele alındı. Ayrıca Sinop Merkez, Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerinde kestane balı üreten birlik üyelerinin bilinçlendirilmesine yönelik toplantıların yapılmasına karar verildi.

 

Editör: Vitrin Haber