Son yıllarda kamu kurumları, çocukları bağımlılıklardan uzak tutmak için çeşitli projeler başlatıyor. Amaç güzel, hedef yerinde. Ancak bazen iyi niyet, yanlış bir kelimenin gölgesinde anlamını yitiriyor.
Bunun en güncel örneği, “Müzik ve Spor; Çocuğun Cennetidir” sloganı.
Kulağa sıcak geliyor belki ama bu ifade, dinî açıdan rahatsız edici bir hafifliğe sahip.
Cennet, oyun parkı değildir
Cennet, İslâm inancında Allah’ın rızasına eren kullara vaat edilen ebedî bir mükâfattır. Ne spor sahası, ne nota defteri, ne de oyun alanıdır. “Cennet”i dünyevî bir faaliyetle özdeşleştirmek, farkında olmadan ilahî bir kavramı sıradanlaştırmak demektir.
“Çocuğun Cenneti” dediğiniz şey bir basketbol topu ya da gitar olamaz. Çünkü Cennet, Allah’ın kelamında dünyaya ait hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar yücedir. Onu bir slogan malzemesi haline getirmek, kutsalı reklam diline kurban etmektir.
İyi niyet, yanlış kelimeyi kurtarmaz
Evet, amaç çocukları bağımlılıktan uzak tutmak. Ama amaç, her yöntemi meşrulaştırmaz. Bir kamu projesi, dini değerleri incitecek ya da yanlış yorumlara açık bir dil kullanmamalıdır.
“Cennet” gibi kutsal bir kavram, pedagojik veya motivasyonel bir bağlamda değil, teolojik bir anlamda kullanılır. Bu sınırı aşmak, toplumun inanç hassasiyetlerini hiçe saymak olur.
Söz, sorumluluktur
Slogan bir cümle değil, bir mesaj taşır. Ve kamu eliyle verilen her mesajın, toplumsal vicdanda karşılığı vardır. “Müzik ve Spor; Çocuğun Cennetidir” dendiğinde, bazıları gülümser, bazıları rahatsız olur; ama herkesin zihninde “Cennet” artık bir oyun alanına indirgenmiş olur.
Oysa çocuklara spor ve müziği sevdirmek istiyorsak bunu, dini değeri basitleştirmeden de yapabiliriz. “Müzik ve Sporla Sağlıklı Nesiller”, “Sporla Güçlü, Sanatla Duyarlı Gelecek” gibi onlarca güzel ifade varken neden “Cennet”i devreye sokalım?
Son söz
İyi niyetle atılan adımlar, dil yanlışsa tökezler.
Kutsal kavramları slogan süsü yapmak, sadece kelimeleri değil, değerleri de ucuzlatır.
Cenneti bu kadar kolay telaffuz etmeyelim; çünkü her kelime, bir sorumluluktur.
