Size iki şey bırakıyorum. (Bunlara tutunursanız) asla delalete düşmezsiniz: Allah’ın kitabı ve sünnetim. Bu ikisi (kıyamette) havz-ı kevserin yanına  kadar ayrılmadan beraberce geleceklerdir.[1]

Sünnet-i Seniyyenin meseleleri, hattâ küçük âdâbları, gemilerde hatt-ı hareketi gösteren kıblenâmeli birer pusula gibi, hadsiz zararlı, zulümatlı yollar içinde birer düğme hükmünde görüyordum. Hem o seyahat-i ruhiyede, çok tazyikat altında, gayet ağır yükler yüklenmiş bir vaziyette kendimi gördüğüm zamanda, Sünnet-i Seniyyenin o vaziyete temas eden meselelerine ittibâ ettikçe, benim bütün ağırlıklarımı alıyor gibi bir hiffet buluyordum. [2]Evet üstadımızın sünneti seniyyeye bu bakış açısı bizlere ictimai hayata dair bir çok kolaylıklar sağlayacak ip uçları vermektedir. Evet hepimizin ictimai hayattaki pozisyonları farklı.  Bununla beraber karşılaştığımız sorunlarda farklı .Kimimiz bu sorunlara bir şekilde cözüm üretmeye çalışırken ,kimimiz ne yapacağımızı bilemeyip çıkmaz yollara giriyoruz.Çözüm yolları ariyoruz.Belkide bir cok kimseden tavsiyeler alıyor ,bir çok internet sitesinden çözüm metodlari arıyoruz. Belkide bulamıyoruz.Halbuki ‘’Andolsun Allah’ın Rasülünde sizin için ;Allaha ve ahiret gününe kavuşmayı uman ,Allahı çok zikr eden kimseler için güzel örnekler vardır.’’ [3] ayeti gereğince  en güzel ,istikametli ,ve en makbul ,deneyenlerin hiç bir zaman pişman olmadığı , bizi vesvese ve evhamlardan ,şüphelerden ,tereddüdlerden kurtaran çözüm yolu/ yolları ,metodları  ise yukarda yazılan ayette .Yani peygamberimizin asm'ın  sünnetlerinde. Yani bir mesele karşısında takib ettiği yolda ,uyguladığı çözüm metodlarinda.

Mesela ;Öğrenci olduğumuzu düşünelim .derslerimizde zorlanıyoruz .İstediğimiz verimi alamıyoruz . Çalışmalarımızdan aldığımız sonuç beklentimizi karşılamıyor. Çözüm için Allah rasülüne bakacağız. Peygamberimiz asm.vahyi Hazreti Cebrailden alırken ,tabiri caizse bir öğrenci gibi düşünelim . Allah rasülü vahyi pür dikkat alıp ,derhal ezber etmeye ,hafızasına nakş etmeye çalışıyor. O anda ,o esnada tüm dikkatini yoğunlaştırmış durumda .İşte bir öğrenci bu hali örnek alıp tatbik etse yani dersi can kulağıyla takip etse başarıyı yakalayacaktır. Nitekim başarılı öğrencilerin çoğu dersi derste dinleyip anladığını söylemektedir.

Mesela ğretmeniz diyelim ,dersi nasıl ,hangi etkili  metotlarla anlatabiliriz? Zihinde kalıcılığı nasıl sağlarız.Kendimizi nasıl sevdiririz.Cevabı Allah rasulunun sünnetinde .  Bir konu anlatırken ne yapmış peygamberimiz?  Şekiller çizerek ,fiili olarak anlattığını gerçekleştirerek ,yer yer tekrarlar yaparak ,anlattığını yazdırarak ,olumlu davranışları  mükafatlandırarak vs. İşte bu sünnetleri uygulayan bir ögretmenin insaallah ders anlatımı sonrasında da öğrenciden verim alma noktasında bir sıkıntısı inşaallah  kalmaz .Çünkü peygamberimizin o zamandaki öğrencilerine ( sahabe-i kirama ) uygulamış olduğu metodu uygulamış olacaktır.Hatta .öğrencilerinin nazarında kalplerinin sevgilisi ,akıllarının muallimi ve sonunda da onlarin nesislerinin terbiyecisi dahi olacak, başka hakikatleri de onlara ögretebileceklerdir.

Mesela aile babası olarak eşimizle sorun yaşadığımızı düşünelim ;Çözümü Allah rasülünün sünnetinde, ona bakacağız.Hayatı boyunca on iki  defa izdivac yapmış biri olarak eşlerini kırmadan üzmeden ,sorun yaşamadan nasıl hayatını geçirmiş.Nasıl sabr etmiş ,nasıl vefa göstermiş.Öğrenelim . Ailemize tatbik edelim ve şünneti seniyye sayesinde hanemizin nasıl bir hanei saadet olduğunu görelim.Esler arasında muhabbet ve ülfetin nasıl kolayca geliştiği ,sıkıntıların ortadan kalktığını ,ferah-ı kalp ve sururla  huzurlu bir aile yaşamını müşahede edelim  ve şu hadisi unutmayalım .’’Sizin en hayırlınız ,ailesine karşı hayırlı olanınızdır ve ailesine karşı en hayırlı olanınızda benim.[4]Diyelim ki yakınlarımızdan bazıları (bazen anne ,babamız ) islama ait bazı şeyleri terk etmemizi istiyor .Yanlış mecralarda kullandıkları ebeveyn sefkatleriyle ahiretimizi ,dünyamız için feda etmemizi istiyor .Bunun için anne babalık ,akrabalık vs haklarını gerekçe gösteriyor .Peki na yapacağız .Yaratılmışları memnun etmek için yaratanın rızasını hiçemi sayacagız .Yada hayatımız bu uyumsuzluk ,huzursuzlukla mi  geçecek?Ne kadar süreceği ve nereye gittiği belirsiz ,karanlık bir çıkmazda hayatımizi mı devam ettireceğiz. İşte cevabı Allah rasülünün sünnetinde. En bariz örnek ebu leheb peygamberimizin amcasıyken tebbet suresi nazil oluyor ve Ebu Leheb'i hicv ediyor.Peygamberimiz ne yapıyor peki ?Ya Rabbi bu benim amcamdır ,bende hakkı vardır,hatrı vardır.Bu sureyi sokaklarda okuyam, tebliğ edemem mi diyor ?,hayır tam tersi Allahtan emir gelince amcasını da ,akrabasını da İslam için feda ediyor ve ‘’ Ebu Lehebin iki, eli kurusun ve kurududa diyor. Demek ki ne olursa olsun, her zaman Allahın dediği esastır .Şu ayetide mana münasebetiyle buraya almak manaya kuvvet katacağından maslahatlı olacaktır ;Eğer onlar (ebeveynler )sence ilimde (yeni )olmadık her hangi bir şeyi bana eş tutman üzere seni zorlarlarsa onlara itaat etme .[5]

Yine birine her hangi bir noktada tebliğde bulunacağız diyelim.Hususen yanlışını onu incitmeden nasıl söyleyebiliriz .Hele birde sevdiğimiz biriyse .E o zaman ne yapacağız. İçimiz kanaya kanaya onu kırmıyım diye hatasıyla baş başa mı bırakacağız ,yoksa kırılırsa kırılsın ben dogruyu söyleyerim  deyip ,söyleyip söylememe noktasında kararsızlıktamı kalacağız. İşte yine cevabı Allah rasülünde ve onun sünnetinde .Mesela resulullah (s.a.v.)bir adamdan kendisine menfi bir söz ulaştığı vakit ;Falan niye böyle söylemiş ? demezdi. Tabiri caizse isim söyleyip açığa çıkarmazdı.Fakat insanlara ne oluyorda şöyle şöyle söylüyorlar derdi. Dolaylı yoldan nasihatte bulunup, hem o kişinin hatasını anlamasına vesile oluyor ,hemde yanındakilerin o davranışın yanlış bir davranış olduğunun farkına varmasını sağlıyordu.

Örnekleri çoğaltabiliriz. Evet sünneti seniyye bir pusuladır ,karışık yollarda bizi kur’an ışığında hedefe ulaştıran bir pusula .Nereye gittiği belirsiz yollardan doğru yola ulaştıran bir pusula Bizlerde ehemmiyetli bir takvayı,kuvvetli bir imanı ihsas ettiren ,yaptığımız işleri ibadete çeviren   ,bizlere peygamberimizi ve sonunda Allah'ı hatırlatan ,kalbimizi Allah'a yönlendiren bir pusula.

  Cenabı hak sünneti seniyye pusulasiyla bizlere doğru yolu bulmak nasib etsin.Sünneti seniyyeye ittibaa etmekle bizleri rızıklandırsın inşallah .AMİN

 

[1] (Hâkim,1/93).

[2] Lemalar Mecmuası  11.lema 3. Nükte

[3] Ahzab suresi 21.ayet

[4] ’’tirmizi menakib 85

[5] lokman suresi 31/15