Sinop Orman Bölge Müdürlüğü 24 Ekim 2011 tarih ve: 28094 sayılı resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmıştı. 

Bu süreçte aynı Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü 4 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararla yeniden açılmıştı.  Mahkeme kararı ile açılan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile aynı statüde olan ve aynı tarihte kapatılan yüzde 67’lik orman zenginliği ile dikkat çeken Sinop halen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu durum, orman kaynakları ile geçimin sağlayan orman köylülerini, orman kooperatiflerini, ilçe esnaflarını ve özellikle Sinop merkezdeki orman çalışmalarını olumsuz etkiliyor. 

Tarım Orman – İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Bölge Müdürlüğü’nün kapatılması sonrası açtığı mahkeme ile Sinop’a bir haksızlık yapıldığını ve Sinop’un bundan olumsuz etkileneceğinin altını çizmişti. 

Mahkeme sürecini yakından takip eden Durmuş, Sinop Orman Bölge Müdürlüğü ile aynı dönemde kapatılan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün açılırken Sinop’un açılmamasının haksızlık olduğunu belirtti. Durmuş; “Biz bu süreci, mahkemeye taşıdık. Olumsuz kararlar çıksa da daha hiç bir şey bitmiş değil. Tüm yasal haklarımızı kullanarak Müdürlüğümüzün açılması için mücadele edeceğiz. Gerekirse Anayasa mahkemesine taşıyacağız Çanakkale’yi emsal göstereceğiz. Yüzde 67’si orman olan Sinop’un buna ihtiyacı ve de hakkı var. Geçtiğimiz süreçte Sinop’taki siyasi partiler sivil toplum örgütleri bu konunun farkında bile olmadı kimse bize sahip çıkmadı. Oysa Sinop ekonomisine çok ciddi katkıları olan orman köylüsünün geçim kaynağı esnafın gelirine ciddi katkılar suna bölge Müdürlüğü’nün Kastamonu’ya taşınması ile birlikte ciddi ekonomik kayıplar oluştu. Ne demiş atalarımız; ateşe yakın olan ısınır. En çok ihtiyaç duyan Sinop ormanlarını ve orman köylüsünü ateşten uzaklaştırdılar. Onlar istediği kadar ısı verdiler” dedi. 

SİYASİ BİR KARARLA KAPATTILAR, ORMANA, ORMAN KÖYLÜSÜNE İHANET ETTİLER!
Tarım Orman – İş Sendikası Genel başkanı Şükrü Durmuş, Sinop’un siyasi partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin sendikaların sürece sahip çıkmadığını söyledi. 
Durmuş; 6831 sayılı Orman Kanununda taşra teşkilatlarının kurulması ile ilgili kriterlere uygun olarak kurulduğunu belirterek; “Sinop Orman Bölge Müdürlüğü kapatılırken hiçbir kriter aranmamıştır.  Sinop Orman Bölge Müdürlüğü yüzde 67’lik orman alanına sahipken siyasi kararla yüzde 6’lık ormanı olan Kayseri’ye tercih edilmiştir.  Bu ormana, orman köylüsüne ihanettir. Sinop Orman Bölge hiç bir kriter gözetilmeden hatta durumu bir çok yerden daha iyi olmasına rağmen siyasi bir kararla kapatıldı. Bu orman köylüsünün ve Sinop halkının cezalandırılmasıdır” diye konuştu.    

Durmuş kısa bir süre sonra Sinop’ta düzenleyeceği basın toplantısı ile Sinop Orman Bölge Müdürlüğü’nün sürecini kamuoyuyla paylaşacaklarını da söyledi.
 

Editör: Vitrin Haber