Açıklamada emniyet güçleri ile bazı gazateciler, siyasiler ve STK'lar sert bir dille eleştirilerek, olayların suçlusu olarak gösterildi.

Açıklamada; "Halkların Demokratik Kongresi Milletvekillerinin Karadeniz gezisi içerisinde geldikleri Sinop ‘ta yaşananları, ziyaret öncesine denk gelen on günlük bir ırkçı organizasyonun ve barıştan yana olmayan Gladyo güçlerinin tezgâhladığı bir süreç olarak ele almaktayız. Gezi başlangıcından itibaren güvenlik güçlerinin ve onun bağlı olduğu mülki amirlerinin ortak tutumları sonucu gelişen ve çoğaltılan bu kalabalıkların yarattığı sonuçlar, elbette ki Sinop’luların genel duygu ve fikirlerini yansıtmamaktadır" denildi. 

'Siyasilere Tepki'
Sosyal medyada saldırıyı örgütleyenlerin, bunu aynı zamanda bunu genel bir çağrıya dönüştürüp yine HDK Sözcüsü Ceyhan Akay ve ailesi ile tüm HDK’lileri hedef gösterildiğini belirten açıklama şöyle devam ediyor; Yine Kamu Sen ve Türk eğitim Sen yöneticilerinin bizzat saldırganlar içerisinde teşvik ve yönlendiricilikleri de kanıtları ile bellidir. Keza Kamu Sen yöneticisinin yaptığı basın açıklamasında söyledikleri, bu davranışlarının habercisi niteliğindedir. MHP İl Başkanı yaptığı basın açıklamasında gösterdiği tavrı; daha sonra olaylar sırasında emniyet yetkililerinin kendisine yaptığı 'gel senin burada üzerlerinde etkili olabileceğin kimseler var' çağrısına olumsuz yanıt vererek MHP kitlesinin olaylar içerisindeki rolünü açığa çıkarmıştır. Yine AKP İl Başkanı ve CHP İl Başkanı ile geziden bir gün önce yaptığımız telefon görüşmelerinde ilettiğimiz, kamuoyuna sağduyu çağrısı yapma teklifimize, AKP İl Başkanı 'gezi sonrası görüşelim' diyerek, CHP İl Başkanı ise on dakika sonra döneceğini söyleyip geri dönmeyerek yanıt vermişlerdir. Bu durum da olup bitenleri güçlendiren bir işlev görmüştür.    

Yine bir gazetecinin olayların büyümesinde milletvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’in öğretmen evindeki davranışının tek sorumlusu olduğunu ifade eden açıklamaları yerel basının bir kesiminin de olaylardaki rolünü açığa çıkarması açısından bir kanıt oluşturur durumdadır.  

Bazı yetkililerin görevden alınmasının istendiği açıklamada; "Barış isteğine karşı savaşta kandan beslenenler bilmeliler ki barış kazanacak. O zaman bize kaçacak delik aradılar diyenlere biz onların yaptığı gibi davranmayacağız.

Barışın, Özgürlüğün ve Demokrasinin o sımsıcak kucaklamasıyla kucaklayacağız. Halkların Demokratik Kongresi Sinop bileşenleri ve onların temsilcisi Sinop İl Meclisi, yaşanan süreçten çıkaracağı derslerle yarını daha sağlam örgütlemek için dünkünden daha kararlı ve azimli olarak yoluna devam edecektir. Kamuoyunun bunu bilmesini önemsiyoruz.

Halkların Demokratik Kongresi Sinop bileşenleri olarak dün vardık, bugün varız, yarında var olacağız. Halkların Demokratik Kongresi, Sinop’ta yaşayan Demokrasiden, Özgürlükten, Barıştan, Emekten yana olan tüm kesimleri dayanışmaya ve güçlerimizi birleştirmeye ve Sinop’un üzerine giydirilmeye çalışılan LİNÇCİ gömleği yırtıp atmak için ve oluşturulan bu görüntüye karşı çıkan herkesi mücadeleye çağırıyor"  
Editör: Vitrin Haber