Aslında hoşlanmadığınız bir şey, belki de sizin için hayırlıdır; sevdiğiniz ve arzuladığınız bir şey de, olur ki sizin için şerli ve zararlıdır. (Her şeyin doğrusunu ve hayırlısını) Allah bilir, siz bilmezsiniz. 

Malumumuz Covid 19 isimli salgın yüzünden çoğumuzun son zamanlarda mecbur kaldığı  evde kalma süreci ortaya çıktı. Esnek çalışma saatleri, sokağa çıkma kısıtlamaları ile beraber birçoğumuz günümüzü evde geçirmek mecburiyetinde kaldık.Aslında bu evde kalma zamanlarını güzel bir şekilde değerlendirsek  karlı bir ticaret halini alacaktır. Bu süreçte kendimize vakit ayırıp ,eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Ölmeden önce ölünüz hadisinde beyan edilen bir muhasebeyi  gerçekleştirebiliriz .Boş vaktimizi sıkıntılı ,faydasız  düşünceler  yerinde bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen tefekkürle doldurmak ,vakit namazlarımızı güzelce kılmak , Kur’ân’dan bildiğimiz sûreleri okumak ve mânâlarını öğrenmek ve kazaya kalmış farz namazlarımızı kaza etmek  suretiyle uhrevi bir ticarete çevirebiliriz. Eski zamanlareda mağaralara ,çile hanelere kapanıp ibadet eden zatlar misüllü  küçük büyük hepimiz bizleri Allah'a yaklaştıracak olan amelleri Ramazan'ın bereketi ve feyzi ile gerçekleştirebiliriz. Tevbe istiğfar ederek temizlenip ,acizliğimizi anlayıp ,ibadete, taate ,duaya sarılıp.evde kaldığımız bu zamanları baki birer ahiret  ticareti  hükmüne  geçirebiliriz.

Yine anne ve babalar olarak bu süreçte şu hususada muhakkak dikat etmemiz gerekir. Oda çocuklarımızın internet ,telefon vs.yüzünden  manevi olarak boşluğa düşmemesidir. Çünki bir çocuk küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i îmânî alamazsa, sonra pek zor ve müşkil bir tarzda İslâmiyet ve îmânın erkânlarını ruhuna alabilir. Âdetâ gayr-i müslim birisinin İslâmiyet’i kabûl etmek derecesinde zor oluyor, yabânî düşer. Bilhassa peder ve vâlidesini dindâr görmezse ve yalnız dünyevî fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyâde yabânîlik verir. O halde o çocuk, dünyadapeder ve vâlidesine hürmet yerinde istiskāl edip çabuk ölmelerini arzu ile onlara bir nevi‘ belâ olur. Âhirette de onlara şefâatçi değil, belki “Neden îmânımı terbiye-i İslâmiye ile kurtarmadınız?” diye da‘vâcı olur. İşte bu hakîkate binâen en bahtiyarçocuklar onlardır ki, Risâle-i Nûr dâiresine girip dünyada peder ve vâlidesine hürmet ve hizmet ve hasenâtı ile onların defter-i a‘mâline vefatlarından sonra hasenâtı yazdırmakla ve âhirette onlara derecesine göre şefâat etmekle bahtiyar evlâd olurlar. .   Bu süreçte ahirette şefaatçi evladlar yetiştirebilir ve hayattaları boyunca  onlara rol model olabiliriz.Ve ölümden sonra kapanmayacak bir amel defteri oluşturur ,günah cihetinde ölür, sevap cihetinde yaşarız insaaalah .

 Yine bu süreçte ,müsait vakitlerde zaman zaman unutup arayamadığımız akrabalarımızı arayarak halini  hatrını  sorup, makbul dualarını alarak  sılayı rahimde bulunabiliriz. Bir hadis Şerifte ;Halit b. Zeyd (Ebu Eyyüb el-Ensarî) hazretlerinden rivayet edildiğine göre bir adâm Hz. Peygamber'e gelerek: "-Yâ Rasûlallah; beni Cennete sokacak bir ibadet söyler misiniz?" dedi... Hazreti Peygamber asm.şu cevabı verdi."Allah'a ibadet eder ve O'na hiç bir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılar, zekât verir ve sıla-i rahm edersin"

Bu süreçte kendimize bir hedef belirleyip ,bir proğram çizip onu takip edebiliriz. Evde kalmamız üretken olmamıza engel değildir.Fikirlerimiz hayallerimiz vs.kabiliyetlerimizi her zaman işletebiliriz.. Projeler geliştirebiliriz. Online olarak bir çok faydalı çalışmalar yapabiliriz. Bir çok araştırma yapıp farklı fikirlerle kendi fikirleimizi mezc edip ortaya güzel eserler çıkarabiliriz.  Hapishanelerde ,zindanlarda bedenen bulunan ama fikren oraya sığmayarak kütüphaneler kadar eserler ortaya koyan büyüklerimizi örnek alabiliriz..Yalnız şuna dikkat etmemiz lazım mecburi bir surette evde kaldık, fakat ihtiyarı bir surette ekran başında kalmayalım.Her zaman ele geçmeyecek bu fırsatı televizyon başında veya değişik programlarla, faydasız işlerle meşgul olarak  israf etmeyelim. Dışarıda ulaşamadığımız günahlara içerde ulaşmayalım.En büyük dış daireyi ,dünyayı ,siyaseti ,ekonomiyi ,politikayı takib edeyim vs.derken iç dairemizi ,ailemizi unutmayalım .Şu vecizeyi hayat düsturu yapalım Sizin hanenizdeki mâsum evlâtlarınızla mâsûmâne sohbet, yüzer sinemadan daha ziyade zevklidir. Kıymetini bilelim ve  bu fırsatları güzelce değerlendirelim .

Cenabı hak bu süreçte ramazanı şerifin bereketiyle günahlarımızın manevi kirlerinden temizlenmek ,günahlarımızın utanç verici hallerinden kurtulmak  bize nasib eylesin inşallah .

1 Bakara suresi  216. Ayet 

2 (Hanımlar Rehberi)

3 Sıla-i rahim,; akrabalar, yakınlar arasındaki bağı ve iletişimi sağlam tutmak bu ilişkileri koparmamaktır.

4 (Buharî, Zekât, 1).
        .