Müdür Konak yaptığı açıklamada, “Türkiye’de bu güne kadar arı ürünü derken sadece süzme ve petekli bal olarak değerlendirilirdi. Bazı ülkeler arı ürünlerinden sprey, krem, şampuan, kozmetik ürünleri yapıyor. Yani yaklaşık 30 çeşit kozmetik ürün, 20 çeşitte farklı karışım şeklinde ürün görmekteyiz. Biz kendi ülkemize baktığımızda bunun yeni yeni gelişmeye başladığını görmekteyiz. Bunların gelişmesi noktasında yetersizlikler görülüyor. Ülkemiz dünyada arı ürünleri üretiminde ikinci sırada ama bu ürünler ülkemize yurt dışından geliyor. Bu ülkemiz içinde üreticilerimiz içinde olumsuz bir durumdur” dedi.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Arım, Balım, Peteğim Projesi’ne ilişkin, “Arım Balım Peteğim Projesi 2009 yılında Avrupa Birliği Hibe Programı kapsamında olan bir projedir. Bu proje arı ürünlerinde balın dışında bal ile beraber polen, arı sütü, propolis üretimine teşvik edecek, bunlarında çeşitli şekillerde değerlendirilerek paketlemesi yapılarak, tüketicilere sunulacak olan devasa bir projedir” diye konuştu.

Arım, Balım Peteği Projesi’nin 23 milyon liralık ödeneği ile arıcılık noktasında alınan en büyük ödenekli proje olduğunun altını çizerek proje hakkında şu bilgileri verdi,  “Arım Balım Peteğim projesi Avrupa Birliği kapsamında Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ülkemizde ve sektör olarak incelendiğinde arıcılık noktasında arı ürünleri noktasında en yüksek bütçeye sahip bir projedir. Bu proje kapsamında arıcılarımız zaten bal üretmekteler. Balın yanı sıra polen üretimi artacak, propolis dediğimiz ürünün üretimi gerçekleşecek. Bu arım balım peteğim projesinin merkezi Ordu’dur. Fakat Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize illerini kapsamaktadır. Bu proje kapsamında ülkemize en büyük desteği Ordu Valisi Orhan Düzgün’ün desteği ile sağlanmıştır. Bu proje ile birlikte üreticilerimiz açısında da çok büyük gelişmeler sağlanacaktır. Üreticilerimiz artık ürettikleri ürünleri çeşitlendireceği gibi üretilen ürünlerin pazarlanmasında da sorun ortaya çıkmayacaktır. Kobiler açısından da markalaşma açısından sorun olmayacaktır. Sadece paketleme merkezi yada laboratuar değil, aynı zamanda eğitimde var” şeklinde konuştu.

Editör: Vitrin Haber