Ruhsal hissiyat çözümleme öğretilerindeki (psychoanalitic pyschology) gelişmeler insanın psikolojik tanımlanabilmesine yön vermektedir. İçe alınmış sevginin yitirilmesinin, benliği özsever (narsist)  hale gelmesini sağlar. Bu geri dönüşsel duygu bireyde ruhsal rahatsızlıklara sebep verdiği bilinir. Özellikle benlik saygısı ya da kendini değerlendirme duygusunun artmasıyla toplumdan istençdışı dışlanabilme dürtüsüyle kendini bir türlü toparlayamayarak depresyonel çöküşünü başlatmaktadırlar. 
        Süreklilik arz eden olumsuz haller de örneğin düş kırıklıkları, engellemeler, düşmanlıklar, öfkelenmeler, sevmeyi veya sevilmede istençsizlikler gibi derin acı, elem duygular insan da geri dönüşü olmayan ruhsal psikolojik uzun tedavi gerektiren durum alır. Duygularımızın melankolik hal alarak kişiye ya da sevgi nesnesine karşı duyulan çekimserlikler özellikle ikili duygularda yaşamımızı çıkmaza sokar.
       Özsever duyumsallıklar yaşayan bireyler çevresinden devamlı övgü, destek, anlayış beklentisinde olup, Özsever doyuma dayalı benlik geliştirirler. Öyle ki bu bireyler de engellemeler ve düş kırıklıkları yoğunluk kazanır bu yoğunluk zamanla depresyonal hal alarak baş edilemez olduğunda üzücü şekilde intihar vakaları oluşur. Özsever doyum arayışı bireyin çocukluktan itibaren başlar. Bizler aramızda bulunan bu tarz insanlara yardımcı olabilmek için hassasiyetimizi ön planda tutmalıyızdır.
       Toplum içerisinde ön planda olabilme, saygınlık ve itibar görebilme duyusunun ağır bastığı bireylerde benliğin kendine verdiği değerde olağandışı artma, ilgi, sevgi beklentisi yaşamı boyunca süregelir. Bu kişiler başkalarının kendilerine bir şekilde sürekli anlayışlı olup kararlarını kabul etmesi beklentisindedirler ki olmayanlara karşı verdikleri ciddi boyuttaki rahatsızlıklar psikolojik tedavi gerektirir ki ciddi tedavi elzemdir.
      Kendine güvensiz, kararsız, kendini değerlendirme biçiminde melankolik karakterler depresyona yatkın kişilik özellikleri yer alır. Depresyonun benliğinde Anne Baba dan kaynaklanan içe atılmış duyguların oluşturduğu kırgınlıklar, öfkelenmelerle bu yapının sürekli şiddetli yoğun doyumu ve aşırı duyarlılığıyla, özseverlik benlik yapısı yer alır. Bu duygular kişinin kendisine verdiği değeri, özsaygısını azaltır.
     Kişinin benliğinin özsever emelleri vardır. Edward Bibring’in psikanalitik benlik ruhbiliminde (ego psikolojisi) Büyük, kuvvetli, güvenilir insan olup, küçük, kuvvetsiz, güvensiz olmamak.. İlgilenen, sevilen insan, aranan olup, ilgilenilmeyen, sevilmeyen, saldırgan insan olmamak.. tanınan, değerli, doğru insan olup, tanınmayan, değersiz, kötü insan olma babında değerlendirilmektedir. Mühim olan biz hangisini seçerek yaşamımıza tanımlayacağımıza karar vereceğimizdir.
     Duygusal rengimizi tayin ederken bilgilerimizi ve tecrübelerimizden ne şekilde istifade edebileceğimizi bilmeliyizdir. Ruhsal benliğin olgusu insanlarda farkındalıklar oluşturmaktadır. Duyularımız ortaya çıkmasında yaşadığımız aile, çevre, eğitim, saha büyük rol oynadığı gibi karakterimizin şekillenmesinde de sebeptir. Tepkilerin davranışa dönüşmesi ancak öğrenmeyle oluşmaktadır.

   ARAŞTIRMACI YAZAR
VOLKAN YAŞAR BERBER