7 Haziran genel seçimlerine çok az zaman kaldı. Tüm siyasi partiler adaylarını yüksek seçim kuruluna sundular. CHP’si ön seçim yaparak delege ve üyelerin seçtiği adaylar ile yola devam etme kararı aldılar. Kontenjan adaylarında seçilebilecek yere koyarak listelerini bitirdiler. MHP kadrolarını açıkladı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı adayı Ekmeleddin   İhsanoğlu’nu aday göstererek büyük bir sükse yaptı. HDP en çok kadın aday göstererek kadınlar ile yola devam edeceğiz sinyalini verdiler. Ak Parti ise son güne kadar adaylar konusunda çalışma yaparak saat 17’ye kadar sır verip ser vermediklerini gözlemledik. Açıklanan listelerde daha çok milli görüş geleneğinden gelen adaylar olarak görebiliriz. Daha önce flaş isimler liste dışında kaldı.

6 Nisan günü akşamı tüm partiler medya yolu ile tüm seçmenlerine duyurdu. Akşam haberlerinde mukayeseler başladı. Flaş olan adaylar bir bir açıklanırken, daha siyasete yeni girmiş olan adaylar ise yavaş yavaş ısınmaya başlayacaklar. Adaylar seçilecek olan memleketlerine yola çıkarken seçmenleri ile buluşmak için heyecan içersindeler… Listelerde kendi isimlerini göremeyen adaylar ve yakınları üzülürken, aday gösterilenler ise doğal olarak sevindiler. Heyecan içersinde çalışacakları bölgelere hızlı bir şekilde intikal ettiler.

Kimi teşkilatlar adayları istedikleri şekilde olmadığı için istifa ederken, kimi teşkilatların düzenlediği organizasyon ile davul zurna ile karşılandı, kimi mehteran ile kimileride bando mızıka ile…

Memleketlerine hizmet etmeyi arzu ettikleri milletvekillerine olan saygılarını pekiştirdiler!

Seçilemeyen adaylar ise sosyal medya üzerinden partilerine bağlılıklarını ve seçilen adaylara başarı dileklerini yazarak kamuoyuna mesaj verdiler içleri yana yana. Egolarına yenik düşen seçilemeyen adaylar ise veryansın ederek içlerindeki düşünceyi dışa vurdular. Çokta doğaldır. Kim bilir ne sözler ne konuşmalar geçmiştir aday adaylığı süresinde parti yetkilileri ile... İnsanoğlu hep ümit ile yaşamaz mı? Nefis bu istiyor işte! Diyebilir.

Bu seçimlerin önemi diğer seçimler göre daha hassas nedeni ise; Son yıllardaki seçim yarışında Ak Parti, CHP ve MHP yarışına tanık olduk. Kürt siyasetinin adayları ise Bağımsız aday olarak meclise girmiş ve gurubu o şekilde oluşturmuştu. Şimdi HDP baraj sıkıntım yok diyerek tüm ülke genelinde aday gösterdi. HDP’nin barajı aşması durumunda yaklaşık 80 milletvekili ile mecliste temsil edilmesi anlamına geliyor. Bu sayı Ak Parti’nin tek başına iktidar olmasını zorlaştırır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği Başkanlık yolunu tıkayabilir.336 milletvekili sandalye sayısına ulaşması ve başkanlık sistemini referanduma götürmesi için meclisin karar verme reflekslide zorlaşabilir. Anayasayı değiştirebilmek için. Bu yüzden bu seçimler çok önem arz ediyor.

Eğer HDP barajı aşamaz ise bu sefer HDP yetkileri şunu söyleyerek 6–7 Eylül olaylarını masanın üzerine koyabilir. Biz zamanında barajın %10 ‘dan dan aşağıya çekilmesini istemiştik diyerek medya yolu ile seçmenlerini işaret fişeğini gösterebilirler.

Bu HDP seçim barajı aşmamsı ise tamamı ile algı operasyonudur!!Sağ duyulu vatandaşlarımız gerekeni yapacaktır.