Daha iyi bir dünya için sürekli kendimizi yenilememiz gerekir. Eleştirilerin basamak basamak üstesinden gelmek, kendine güvenerek tercihlerin sonuçlarını kabul etmek mamafih onlardan ders almaya hazır olarak kendine yeterince inananarak cesaretlenmektir yaşam.. Benliğinin keşfinde olasılıkların riskini alarak ilerleyebilme özgüveniyle arzuladığının peşinden gidebilmektir. Bilinmelidir ki olmayı seçtiğinden farklı olmanı isteyen insanlar arkadaş değildirler.
     Tercihlerini belirlerken kendin olmak insanı insan yapan özelidir. Alacağın kararlarda tereddütlü, gergin, heyecanlı veya kesinlikle yapamayacakmışcasına bir düşünceler içerisinde iseniz siz en iyi geleni bulup kendinizi destekleyerek doğru kararlar alabilmeliyizdir. Daima anlaşılmak diye bir şey yoktur hayatta, bazende başkalarının anlam veremeyeceği şeyleride yaşam kararlarımıza ilave etmemiz gerekebilir. 
İnandığın yolda ilerleyebilmek kişinin özgüvenine bağımlı olup bazen boşvermek gereklidir. İnsanlar, hayal kırıklığına uğratacak empatikselleşmemiş duyumsallığıyla olaylara mana veremezken, sen kendin olarak bilinçli şekilde hedeflerine yol al.. Düşüncelerini ve duygularını paylaşabilmek gerçekten en nadide yaşanması gerekenlerdendir. İnsan paylaşınca değere biner herşeyiyle..
   Kendini başkalarına ispatlamak zorunda olmak gerekli değildir. Yaşamında hatta bir kere bile yanyana gelemeyeceğiniz kişilere hele ki hiç zorunda değiliz lakin gel gör ki zamane maalesef bir koşuşturmaca olası geçici ispatlayabilme modunda bir yaşam sürdürülmektedir. Yaşamında bir kez olsun durup düşündün mü.?
   Başkalarının her zaman anlamasını bekleyemeyiz çoğu zaman öyle, hem de çevremizde negatif yaşanmışlıklardan sebep.. Negatif insanlara katılmak, yanlarında olmak gibi bir sorumluluğun yok. Bu kişilerle, kendine rahatsızlık vermelerine rağmen beraber olarak onlara davranışlarını sürdürmelerine yardımcı olursun farkında olmadan.. 
    Eğer insanların seni anlayamamasına istenç tepki vermeyip kabullenmek kendine olan saygı ve özgüveni arttıracaktır.Karşındakilerin asla güzel bir günleri olmamıştır ki başkalarınında aynısını yaşamasına müsaade etmeyip, yaşatmaya çalışırlar. Çevreni akıllı, kültürlü, empatiksel kişilerle doldurarak psikolojini sürekli yüksek tutmalıyızdır. Yaptıklarına anlam veremediklerini söyleyerek istediklerini yaptıramayanlar, kendilerini memnun etmek için istediklerini yapmanı sağlamaya çalışırlar.


ARAŞTIRMACI YAZAR
  VOLKAN YAŞAR BERBER