Durağanlı Hemşerilerim…

Sonsuz maviliklerin, bereketli toprakların, yemyeşil doğanın kucağında, tarihin ve coğrafyanın birleştiği yerde, Sinop'un gizli cevheri Durağan'ın asil evlatlarına sesleniyorum. Yüzyıllardır bu topraklarda ekmek için savaşan, tarımın ve hayvancılığın her haliyle iç içe yaşayan siz değerli Durağanlılar; bir vizyona, bir hayale, bir umuda davet ediyorum sizleri. Birlikte, köklerimize sadık kalarak, teknolojinin nimetlerini kucaklayarak inşa edeceğimiz bir geleceğe davet ediyorum. 

Tarım, sadece bir üretim faaliyeti değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Ve biz bu yaşam biçimini, geleceğin teknolojisiyle birleştirmek istiyoruz. Dijital Köy projemizle, Durağan'ı tarımın geleceğini şekillendiren bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu projede, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği esas alarak, en son teknolojik gelişmeleri köyümüze taşımayı planlıyoruz.

Artık biliyoruz ki; topraklarımızın ve doğamızın geleceğini korumak adına yenilikçi adımlar atmalıyız. Tarım 4.0 ve dijital teknolojiler sayesinde tarım faaliyetlerimizi çok daha verimli, ekonomik ve sürdürülebilir hale getirebiliriz. 

Ve Durağan, bu dönüşümün öncüsü olabilir.

Sanayi devrimleri ve teknolojik ilerlemelerin tarıma yansımaları üzerine çok düşündüm ve bu alanda bir adım atmanın zamanı geldiğini düşünüyorum. Durağan’da,  bu topraklarda, modern çağın gereklilikleriyle, geleneksel yöntemlerimizi birleştirerek "Dijital Köy" projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Durağan’da seçeceğimiz pilot bir köy Türkiye’nin örnek dijital köyü olacak.

Durağan’ın bereketli toprakları, tarım 4.0 teknolojisiyle buluştuğunda neler yapabileceğini hayal edin. Bu projede, sulama sistemleri otomatik hale getirilerek, toprak nemine göre sulama yapabilecek sistemler kurulacak. Ayrıca dronlar aracılığıyla alan taramaları yapılıp, hasat zamanı, bitki sağlığı gibi faktörler kolayca belirlenebilecek. Bu sistemler, nesnelerin interneti (IoT) ile birbirleriyle sürekli iletişim halinde olacak.

Geleneksel tarıma alternatif olarak sunulacak otomatik kontrollü topraksız ortamda üretim metotları da dijital köyümüzdeki yerini alacak. Bunun yanı sıra sensörler, yapay zeka ve blockchain teknolojisi sayesinde üretimde şeffaflık, verimlilik ve kalite ön plana çıkacak.

Durağan'ın coğrafi konumu ve iklimi, robot çiftçilik ve akıllı sulama sistemleri için ideal. Örneğin, su pH dengesini otomatik olarak ayarlayabilen pompalarla sulama, bitkilerimizin daha sağlıklı ve verimli büyümesini sağlayacak.

Bu teknolojileri entegre ederek, Durağan’ı sadece ülkemizde değil, dünyada da tanıtmayı ve bu alanda bir öncü olmayı hedefliyoruz. Durağan'ın, teknoloji ile buluştuğunda nasıl bir tarım devrimine öncülük edebileceğini hep birlikte göreceğiz.

Ve bilin ki, beni Durağan Belediye Başkanı seçtiğinizde bu projeyi hayata geçirmek için gece gündüz demeden, var gücümle çalışacağım. Yüzyıllardır bu toprakları eken, biçen ve nesilden nesile aktaran siz değerli Durağanlı hemşerilerimin, teknolojiyle harmanlanmış bir tarım vizyonuyla, geleceğe daha güçlü adımlarla yürümesini istiyorum.

Durağan’ın yüzünü ağartacak bu projede, her birinizin destek ve katkılarına inancım tam. Bu toprakların, sadece bize değil, gelecek nesillere de bereket getireceğine olan inancımı yitirmeden, hep birlikte daha aydınlık yarınlara diyorum. 

Durağanlı kardeşlerim, bu projenin sadece Durağan için değil, ülkemiz için de bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Dijital Köy projesiyle birlikte, hem köyümüzdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri yeni bir çehreye bürünecek hem de gençlerimize bu topraklarda kalmaları için bir sebep sunmuş olacağız.

Bu yolda, her birinizin düşüncelerine, önerilerine, tecrübelerine ve desteğine ihtiyacımız var. Birlikte, el birliğiyle, Durağan'ı aydınlık yarınlara taşıyabiliriz. Bu toprakların bize sunduğu zenginlikleri koruyarak, geleceğimizi inşa etmek için sizleri yan yana, omuz omuza çalışmaya davet ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

İbrahim Irmak