Ayancık ilçesinde yaşanan büyük sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, ilçeyle karayolu bağlantısı sağlıklı bir şekilde henüz kurulamadı. Köprülerin ve binaların yıkılması ve ayrıca can kayıplarının yaşanmasında en büyük etken ise orman emvali dediğimiz tomrukların verdiği zarar. Köprülere ve binalara adeta birer füze gibi saplanan tomruklar, köprülerin önünde birikerek hem taşkınlara sebep oldu, hem de köprü ve binaları yıkıp geçti. Daha sonra sel suyuyla birlikte denize dökülen tomruklar, kıyıda ve açıkta adalar oluştururken, Karadeniz'de başı boş gezen binlerce tomruk bundan sonra deniz araçlarını tehdit edecek. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Sinop İl Başkanı Mustafa Çınar, tüm uyarılara rağmen 2013 yılında bölgeye Orman İşletme Şefliği tarafından konuşlandırılan tomruk deposunun, yaşanan zararı kat ve kat arttırdığını söyledi. 
Vitrinhaber'e konuşan Mustafa Çınar şunları söyledi: "11 Ağustos 2021 tarihinde Çarşamba günü Kastamonu Bartın illerimize bağlı birçok ilçemizde ve Sinop ilimizin Erfelek ve Ayancık ilçesinde meydana gelen sel felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Zarar gören bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

ZARARIN BÜYÜMESİNDE NEDEN TOMRUKLAR
Allah'ım ülkemize ve milletimize bu tür acılar bir daha inşallah yaşatmaz. Bu felaketlere bizlerde maalesef sebep olmaktayız Ayancık ilçemizde meydana gelen sel felaketinde çekilen resim ve videolara vatandaşlarımız bir kez daha dikkatlice bakarsa şehir içinde ve denizde çok miktarda orman emvali yani tomruk olduğunu göreceklerdir. Yaşanan bu felaketin tomruklar sebebiyle daha da yükseldiğini söyleyebiliriz. 

BU VEBALİN SORUMLUSU DÖNEMİN SİYASİLERİ 
Biraz geri dönmek istiyorum. 2013 yılında Ayancık Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı tomruk deposunun şu anki yerine yapılmasına karar verildiğinde Ayancık ilçemizde yaşayan birçok vatandaşımız deponun burada olmasının sakıncalarını ısrarla söylemelerine rağmen o günün idarecileri deponun burada yapılmasının uygun olduğunu, itiraz sebeplerinin ise tamamen siyasi bir yaklaşım olduğunu söyleyerek, deponun şu an yerine yapılmasına karar verdiler. 

VATANDAŞLAR SÖYLEDİ, KARAR VERİCİLER GÖRMEZDEN GELDİ
Ayancık'ta yaşayan vatandaşlarımızın itiraz sebebi şuydu; burası dağlardan inen dere yatağının kenarıydı. Tarih boyunca Ayancık ilçemizde bu tür afetlerin zaman zaman olması sebebiyle orada yaşayan halkımız ileride yaşanabilecek bir sel felaketinde başlarına neler geleceğini o gün tahmin etmişlerdi. Bu nedenle deponun oraya yapılmasının uygun olmayacağını ısrarla söylemelerine rağmen 2013 yılındaki karar verici idareciler şu anki depo alanı tahsis edilip aktif hale getirilmesini sağladılar.

Maalesef yıllar sonra Ayancık ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın bu tahminleri doğru çıktı. Acaba o günün karar vericileri bugün rahatlar mı? Neden bazı yöneticilerimiz vatandaşın söylemlerini dikkate almıyor. Her şeyi biz biliriz mantığı neden bu kadar baskın. Karadeniz'imizin bazı il ve ilçelerinde dere yataklarına yapılan binaların daha sonra zaman içinde yaşanan sel felaketleri ve heyelan neticesinde yıkıldığını, can ve mal kayıplarının olduğuna şahit oluyoruz. Kesinlikle ruhsat verilirken belediyelerin bu tür bölgelere karşı da daha hassas bir yaklaşım göstermesi gerekmektedir. Buradan idarecilerimize naçizane şunu söylemek istiyorum; Bir proje yapılırken o bölgenin coğrafik ve iklim yapısını dikkate alarak projelerin ona göre hazırlanması ve daha sonra yaşanacak sıkıntılara sebebiyet vermemek açısından önem arz etmektedir. 

Vatandaşlarımızın bu tür yerlere bina yapma ile ilgili ruhsat talepleri olursa bu tür risklerin olduğunu söyleyerek kurumlarımızın olumsuz yaklaşması doğru olandır. Aynı zamanda kurumlarımızda bir proje hazırlarken vatandaşlarımızın düşünce ve fikirlerini dikkate alması, önem vermesi, doğru bir yaklaşım olacaktır".      


 

Editör: Vitrin Haber