Sinop’ta üretim ve istihdam döngüsü oluşturmak ve geleneksel Sinop tirit kültürünü günümüz koşullarına adapte edebilmek amacıyla, Sinop Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği tarafından Sinop tiridine yaratıcı dokunuşlarla yepyeni bir karakter kazandırıldı.

Bugün Sinop Kuruçeşme Sokak’taki dernek binasında yapılan basın toplantısında Sinop tiridinin yeni hâli basına tanıtıldı. Domates sosuyla zenginleştirilen ve tavuk etiyle rulo olarak sarılan tirit, gastoronomi dünyasındaki emsalleri karşısında rekabetçi bir form kazandı. Dernek, basın açıklamasına katılan konuklarına yeni tiritten ikram etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sinop Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sarıkaya şunları söyledi; “Bu sunumumuzla Sinop’ta farkındalık yaratmak istiyoruz.  Amacımız Sinop’un kaybolmaya yüz tutan tirit kültürünü yaşatmak ve günün koşullarında değerlendirmektir. Gastronomi ve mutfak sanatları arasına girecek kaliteli bir porsiyon hazırlamak için yola çıktık.

Başkan Çakıcı'nın mutlu günü Başkan Çakıcı'nın mutlu günü

Mantının yaygınlaştığı gibi tirit de yaygınlaştırılmalıdır. Böylelikle yöre halkına yeni bir gelir kapısı açılacak, üretim ve istihdam döngüsü süreklilik kazanacaktır. Tirit Salonu, Tirit Evi, Sinop Tirit gibi adlarla yeni mekanların açılmasına kapı aralayacaktır. Sinop’a hayırlı olsun.”

Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, programın sonunda yaptığı konuşmada; “Bugün oldukça özgün bir sunumla karılaştık. Bu lezzeti bize tattırdıklarından dolayı Sinop Bilim, Kültür ve Eğitim Derneğine ve Yaşar Sarıkaya öğretmenimize çok teşekkür ederim. Aynı zamanda bu etkinlik tiridin Sinop’a ve Türkiye’ye tanıtılması noktasında bir başlangıç oldu. Burada olmaktan, sizlerle birlikte bu lezzeti tatmaktan da çok memnunum.” dedi.

Muhabir: Merve Yerli