Karadeniz bölgesi illerindeki ilgili kurum ve kuruluşlara bağlı hizmet gruplarının katılımlarıyla gerçekleştirilen tatbikatta Ulusal Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) sorumlulularının müdahale veri girişlerini yapabilme etkinliğini ölçüldü.

Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda Karadeniz bölgesindeki illerde eş zamanlı başlatılan tatbikatta, illerde oluşturulan hizmet grubu temsilcisileri, senaryoya göre meydana gelen sel ve su baskınlarından sonra İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi'ne intikal etti.

Hizmet grupları, Sinop İl Afet Müdahale Planı'nda belirlenen rollerine göre faaliyetlerini icra etti. Hizmet grupları, Karadeniz bölgesindeki olası su baskınları esnasında arama-kurtarma, yiyecek ve barınma, enerji, ulaşım, haberleşme ve iletişim konularında ortaya çıkabilecek tahmini risklere göre ekiplerini yönlendirdiler. Tatbikat, Afet Yönetim Karar Destek Sistemi'nin (AYDES) sunduğu bilişim altyapısı desteğiyle dijital ortamda yönetildi.
İlimizde gerçekleştirilen tatbikata Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu başkanlık etti.

Aydes ve tatbiat hakkında bilgi veren Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, "Ulusal Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) Tatbikatı AYDES, Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine inşa edilmiş, afet ve acil durumlarda tüm kaynakları etkin bir şekilde yönetebilen, karar destek mekanizmalarına sahip web tabanlı bir uygulamadır. Türkiye Afet Müdahale Planının (TAMP) bilişim altyapısıdır. 

2021 Ağustos ayında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından AYDES v2 15 çalışma grubunu kapsayacak şekilde yayınlanmıştır. 2022 Mart ayında il AYDES sorumlusu personellere AFAD Başkanlık tarafından Eğitici Eğitimi verilmiştir. İl AYDES sorumlusu personellerimiz tarafından 11-26.05.2022 tarihleri arasında 15 çalışma grubu AYDES kullanıcılarına AYDES Müdahale Hazırlık, Müdahale, Kaynak Yönetimi ve Tesis Yönetimi Modüller Eğitimi verilmiştir. 

AFAD Başkanlığı tarafından 27 Mayıs 2022 Cuma günü Karadeniz Bölgesinde yer alan illerde Su Baskını Olay bazlı AYDES Masa Başı Tatbikatı planlanmıştır. Tatbikatı AYDES üzerinden AFAD Başkanlığı ve ilgili çalışma gruplarının bakanlıkları tarafından takip edilecektir. Tatbikatın amacı çalışma grubu AYDES sorumlarını müdahale veri girişlerini yapabilme etkinliğini ölçmektir" dedi.

Editör: Vitrin Haber