Balık göç yollarının merkezi 3 bin yıllık geçmişe sahip olan halk arasında tuzlu balık olarak bilinen lakerda, 4 yıldır festivalle tanıtılıyor.

Sinop Kültür Turizm Derneği, Sinop Belediyesi ve KUZKA iş birliği ile 17-19 Kasım tarihleri arasında Sabahattin Ali Kültür Merkezinde bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan ‘Lakerda Festivali’nde katılımcılar en iyi tuzlu balığı yapmak için mücadele edecek.  Yarışmada birinciye30 bin TL, İkinciye 20 bin TL, üçüncüye ise 10 bin TL ödül verilecek.

Festival öncesinde Sabahattin Ali Kültür Merkezinde basın mensupları bir araya gelen Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz Lakerda Festivali hakkında bilgilendirmede bulunarak tüm Sinopluları festivale davet etti.

Gürbüz; “Bu festivalin uygulayıcıları olan Sinop Kültür ve Turizm Derneği, Sinop Belediyesi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı bu festivalin üç uygulayıcısı. Bu festivalin dördüncüsü olurken bu uygulayıcılık bugüne kadar kopmadan devam etti ve ilerleyerek de devam ediyor. Bu yıl ki festivalimiz, 17-18-19 Kasım tarihlerinde Sabahattin Ali Kültür Merkezi Buzhane Binasında ve çevresinde yapılacak. Ben tüm kentimize bu enerjinin yayılacağını düşünüyorum. Festivalimiz Cuma günü öğlen saatinde her yıl olduğu gibi çocuk etkinlikleri ile başlayacak. Bu sene her sene olduğu gibi çok değerli bir katılımcı listemiz var. Gastronomi dünyasının önemli isimlerinden Levon Bağış, Londra’dan misafirimiz, lakerda alanında çok uzman bir isim Tan Morgül, yine çok değerli gastronomi yazarlarımız Hülya Ekşigil, Deniz Alphan, Nazlı Pişkin, yine gastronomi dünyasının önemli bir ismi Ahmet Güzelyağdöken, Ankara ve İstanbul’da restoranları olan Süreyya Üzmez katılacaklar. Bu isimlerle birlikte bence çok etkili, güzel, kente yaraşır bir festival olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

BUZDA DEĞİL, TUZDA BALIK

Düzenlenen festivalde “Buzda değil, tuzda balık” mottosuyla yola çıktıklarının altını çizen Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, festivalin gelecek yıllarda kente turizm ve ekonomi anlamında büyük katkılar sunacağına inandıklarını söyledi. Gürbüz; “Etkinliğimiz çerçevesinde iki güzel konserimiz olacak. 17 Kasım Cuma akşamı Rüya Taner konseri olacak. Rüya Taner piyanistimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet sanatçısı. Onun özel bir konseri olacak. Cumartesi akşamı da İbrahim Yazıcı ve dünyaca ünlü sanatçımız Selba Erdener’in konserleri olacak. Yine festivalimiz içerisinde yöresel etkinliklerimiz yer alacak. Örneğin; helesa etkinliğimiz olacak. Ramazan ayında yaptığımız bu etkinliğimizi, festivale gelecek misafirlerimize de yaşatmak istiyoruz. Bunun haricinde çok önemli panellerimiz olacak. Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Melih Görgün ve Dr. Alpay Tırıl’ın önderliğinde panellerimiz olacak. Bu panellerde çok önemli isimler çok önemli konulara değinecek. Bu sene en önemli noktalardan bir tanesi de kentimizden artık değerli sponsorluklar alıyoruz. Ben bu anlamda sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Kentte bu sinerji her yıl büyüyerek gidiyor. Festivalin gelecek yıllarda bu kente turizm anlamında da çok sayıda nitelikli turist gelmesini sağlayacak bir festival olacağına inanıyoruz. Yine en önemli konulardan bir tanesi, lakerdanın Sinop’ta yakalanan palamut ve toriğin katma değer olarak Sinop ekonomisine daha sonra da uzun yıllar içerisinde Türkiye ekonomisine önemli katkılar vereceğine inanıyoruz. Biz bu festivalde “Buzda değil, tuzda balık” mottosuyla yola çıktık. Bu bizim bütün kıymetli balıklarımıza yansıyacaktır” diye konuştu.

YARIŞMAYA BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

Bu yıl yarışma sonunda verilecek ödül miktarını artırmayı istediklerini belirten Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, yarışmaya başvuruların devam ettiğini ifade etti. Gürbüz; “Yarışma başvuruları ilk günden beri gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Biz şu andan itibaren hızlanacağını düşünüyoruz. Bütün Sinoplulardan, lakerda sevenlerden şunu bekliyoruz; sinoplakerdafestivali.com sayfasından çok basit olarak karşılarına çıkacak olan başvuru formunu gönderecekler. Daha sonra orada yazan kurallar çerçevesinde 19 Kasım Pazar sabahı orada yazan şartlar ve yerde biz takozları teslim alacağız. Daha sonra başlayacak olan ön eleme, yarı final ve final aşaması kameralar önünde yapılacak olan yayın ile gerçekleştirilecek. Şu ana kadar yaklaşık 15 başvuru oldu. Biz bu sayının artacağını düşünüyoruz. Bu yıl ödülü elimizden geldiğince yükseltmek istedik.  Birincilik ödülümüz 30 bin lira, ikincilik ödülümüz 20 bin lira ve üçüncülük ödülümüz 10 bin lira. Tabi bu bir teşvik. Bu yıl 2 küçük yarışmamız daha var. Bunlar da Cuma ve Cumartesi günler olacak. Buna yeni nesil lakerda sunum atölyesi ve yarışması adını verdik. Şehrimizdeki gastronomi bölümü öğrencileri, çok önemli şefler eşliğinde herkesin gözü önünde yeni nesil lakerda sunumu yarışmasına katılacaklar. 8 yarışmacı birer lakerda sunum tabağı hazırlayacaklar ve bu 8 yarışmacı 4’er 4’er gruplar halinde 2 günde sunumlarını yapacak. Burada birinci olacak öğrencilere çeyrek altın verilecek” dedi.

Editör: Merve Yerli