TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ankara'da düzenlenen NGS ÇED inceleme ve değerlendirme toplantısına katıldı.

Toplantıda söz alan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop’tan toplantıya davet edilen tek ismin kendisi olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Ayhan; “İnsanların geleceğine dair, çocuklarımızın geleceğine dair tarihi bir karar alıyorsunuz, Sinop'tan seçilmiş olarak sadece Belediye Başkanını çağırıyorsunuz. Bu kentin milletvekilleri, tabip odaları, ziraat odaları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri yok mu niçin bunları çağırmıyorsunuz da sadece Belediye Başkanını çağırıyorsunuz?  Şunu mu zannediyorsunuz biz bürokratlarımızla 6 Şubat'ta yaptığımız gibi salonu ağzına kadar doldururuz, içine de tek başına Sinop Belediye Başkanını atarız onla hep beraber başa çıkarız, eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ben tek başıma ve hepinize karşı mücadele ederim. 6 Şubat'ta Sinoplular salona alınmamıştır. 15 gün öncesinden salonun üstündeki Sinop Üniversitesi'ne ait otelin tüm odaları rezervasyon yapılmıştır. Bir boş yatak dahi yoktur. 6 Şubat'ta otelde, bakın Temmuz'dan Ağustos'tan bahsetmiyorum arkadaşlar, 6 Şubat'ta kışın ortasında Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli'nin bütün odaları doludur. Bu otelde kimler, niçin kalmıştır? Bu kişiler Sinop'a neden gelmiştir, kimler tarafından gönderilmiştir biz öncelikle bunların aydınlatılmasını istiyoruz” dedi.

BU SÜREÇ EN BAŞTAN SAKAT BAŞLAMIŞTIR
ÇED sürecinin en baştan sakatlıklar içerisinde başladığını ifade eden Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, içerisinde haksızlıkların bulunduğu bir sürecin içinde olmayacaklarını söyledi. Ayhan; “Bu süreç sakat başlamıştır, Sinop'ta bu toplantıyı yapacak birçok salon varken toplantıyı kentten 10-15 km uzağa taşıdınız. 3 ayrı barikatla Sinoplu'nun üniversite salonuna gelmesini engellediniz. Bakın fotoğraflara, o salonu incelediğimizde üç dört kişi haricinde hiç kimse Sinoplu değildir, süreç sakat başlamıştır. Biz iddia ediyoruz Türkiye'nin en medeni kentiyiz, en misafirperver en çağdaş kentiyiz. Eğer siz bu işi baştan sağlıklı bir şekilde, bizim de en demokratik hakkımızı kullanarak toplantıya katılımımızı sağlasaydınız biz orada size karşı bir şiddet gösterisinde bulunmayacaktık, sizi kentten de kovmayacaktık. Biz sizleri de ikna etmeye çalışacaktık. Bu süreç başlamadan önce benim tavsiyem, bu sürecin içerisindeki bütün insanları ki Nükleer Santral maliyetli bir proje benim söyleyeceğim bunun içerisinde çok küçük bir rakam doldurun bir uçağa Ukrayna'ya Kiev'e Çernobil'e götürün. Ben geçen sene oradaydım, bundan 30 yıl önce yaşanan vahşeti kendi gözlerimle gördüm ve dedim ki; Çernobil'e dair Dünya'da yazılmış hiçbir kitap, hiçbir makale veya hiçbir görsel materyal oradaki gerçek acıyı yansıtacak kadar başarılı değildir. Gidin orada kreşleri, anaokullarını, hastaneleri patlama esnasındaki orada bulunan üst düzey yöneticilerin 2 helikopterle oradan nasıl kaçırıldıklarını, halkın nasıl bir vahşetle karşı karşıya kaldığını, santraldeki yangını söndürmek için gönderilen itfaiyecilerin dahi kandırıldığını basit bir evsel yangına gidermiş gibi reaktörün içine sokulduklarını gidin kendi gözlerinizle görün. Ondan sonra diyin ki biz Sinop halkı için, Sinop halkının çocukları için gelecekte böyle bir coğrafya vaat ediyoruz, biz bunun için mücadele ediyoruz diyin ondan sonra gelin bu süreci birlikte tartışalım” diye konuştu.

SİNOP ÇOCUKLARININ GELECEĞİ İÇİN KARAR VERECEK OLANLAR SİNOP'UN SEÇİLMİŞLERİDİR, ATANMIŞLAR DEĞİL
Sinop için büyük önem taşıyan böylesi önemli bir konuda karar merciinin atanmış bürokratlar değil, Sinop’un seçilmişleri olması gerektiğinin altını çizen Belediye Başkanı Barış Ayhan, bu anlamda sürecin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayhan; “Ankara'da kapalı kapılar ardında Sinop'a dair, Sinop'un çocuklarının geleceğine dair sizler karar veremezsiniz. Sinop çocuklarının geleceği için karar verecek olanlar Sinop'un seçilmişleridir, atanmışlar değildir. Lütfen bu süreci tekrar gözden geçirin, bizim için 6 Şubat itibariyle bu süreç tamamen meşruluğunu yitirmiştir. Daha demokratik, daha katılımcı bir şekilde bu işi meşrulaştıracak yeni bir süreci bu günden itibaren başlatın'' cümlelerini kullandı” dedi.

BİZ BU OYUNA ALET OLMAYACAĞIZ

İki oturum şeklinde gerçekleşen toplantının ikinci oturumunda yeniden söz alan Belediye Başkanı Barış Ayhan, ilk oturumda yer alan katılımcıların ikinci oturumda bulunmadıklarını belirterek, bu sürecin farklı bir amaç güttüğünü ve Sinop üzerinde oynanmak istenen oyunun parçası olmayacaklarını söyledi.

Ayhan; “ 6 Şubat usulsüzlüğü ve hukuk dışı uygulamalar hala devam ediyor. Sinop için alınan kararlar kapalı kapılar ardında gerçekleşmemeli. Bakın az önceki toplantıda bir şeyi vurgulamaya özen gösterdim. 6 Şubat süreci sakatlanmıştır, halkı toplantıya almadınız dedim. Halkın katılmadığı bir toplantıyı sanki halk katılmış gibi gösterdiniz. Süreç sakat başladı dedim. Tüm bu uyarılarıma rağmen bu ikinci toplantıda aynı sakatlık, aynı gayrimeşruluk devam ediyor. Az önce toplantıya girdik, ara vereceğiz dediniz aradan sonra aynı katılımcılarla aynı salonda başlamadı toplantı, başka salonda başka katılımcılarla ama kaldığı yerden başladı. Tekrar söylüyorum, buraya Sinop halkını temsilen, Sinop'un geleceğini karartmamanız adına, Sinop halkının daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevrede yaşayabilmesi adına mücadele etmek için Sinop'tan buraya geldik. Ama burada önceden kurgulanmış, senaryosu önceden çizilmiş bir oyunu oynuyorsunuz. Biz buna alet olmayacağız. Eğer bu süreci bugün burada noktalayıp, ilk ÇED toplantısından itibaren, süreci sakatlamadan, en demokratik ve en geniş katılımcı şekilde tekrar en baştan başlatacaksanız bu sürecin içerisinde olacağız. Ama bu sakatlıklara, antidemokratik uygulamalara ve bu hukuk dışı uygulamalara devam edecekseniz biz Sinop halkı olarak bunun içerisinde olmayacağız. Bu oyuna alet olmayacağız ve bu sürecin içerisinde yer almayacağız. Eğer süreci en baştan başlatırsanız ve aynı hukuk dışılığı yapmayıp bizi de davet ederseniz, bize de o salonda yer hakkı söz hakkı verirseniz sürecin içerisinde oluruz. Şu aşamadan itibaren Sinop halkını temsili olarak salonu terk ediyoruz. Siz nasıl bir çalışma içerisinde olursunuz o sizin kanaatinizdir ama Sinop halkı adına meşruluğu yoktur” diye konuştu.

Barış Ayhan konuşması ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile birlikte salonu terk etti.  

Editör: Vitrin Haber