Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop’ta uzun bir aradan sonra 22 Temmuz tarihinde başlayan kruvaziyer turizminin Sinop için sürpriz olduğunu belirterek kruvaziyer turizmi ile ilgili Vitrinhaber’e açıklamalarda bulundu. 

UZUN ARADAN SONRA YENİDEN BAŞLADI
Daha önce oldukça yoğun bir şekilde kruvaziyer gemilerinin Sinop limanına geldiğini hatırlatan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, değişik sebeplerden dolayı kesintiye uğrayan kruvaziyer turizminin 22 Temmuz itibariyle yeniden başladığını söyledi.
Kruvaziyer turizminin yeniden başlamasında ön ayak olarak özverili çalışmalarından dolayı Sinop turizmine katkıda bulunan Rota Turizm ve Dış Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Levend’e teşekkür eden Salim Akbaş; “Belki bazı konularda kendisini bizler yalnız bıraktık veya başka kurumlarda yalnız bıraktı ama 2022 yılı kruvaziyer turizmi başladığında hepimiz için sürpriz oldu. Gerçekten çok planlanmış, programlanmış ya da kamuoyunun çok planlı programlı olarak bildiği bir turizm hareketi değildi. Olduğunu öğrenince hepimiz sevindik. Hatta ilk gemiye Sinop protokolü ile beraber hoşgeldine gittik. Kentimizin güzelliklerini, güzel lezzetlerini gemi personeli ve kaptanlarımızla buluşturduk. Kentimize gelmelerinden dolayı memnuniyetimizi ifade ettik. Umarım bu memnuniyetlerini de daha sonraki süreçte gelerek destek olacaklardır diye düşünüyoruz” dedi. 

VERGİSİZ ALIŞVERİŞ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK
Kruvaziyer gemileri ile gelen yolcuların Ticaret ve Sanayi odasına kayıtlı esnaflarla görüşüp vergisiz alışveriş (TAX FREE)  yapmaları ile ilgili çalışma yürüttüklerini söyleyen Akbaş; “ İlk gemi geldiği günden itibaren biz bunu defterdarlık ve vergi dairesi ile ilgili görüşme yaparak konuyla ilgili bilgilendirme mesajlarını sosyal medya üzerinden de Sinop TSO’ya kayıtlı olsun ya da olmasın tüm esnaf arkadaşlarımıza öncelikle sosyal medya hesapları üzerinden daha sonra sms’lerle, sonra da büyük mağazaları bizzat ziyaret ederek bu uygulamaların kendilerine fayda getireceğini ifade ettik. 
TAX FREE uygulaması bu ülkede ikamet etmeyen ve yanında taşınabilir hediyelik eşyalık şeklinde alımı yapılan ürünlerin KDV’sinin gümrükte iadesi şeklinde oluyor. Burada esnafımızın hiçbir kaybı yok. Esnafımız normal satış şeklinde belgesini düzenliyor, sadece satın alan kişi gümrükten çıkarken pasaportu ile birlikte müracaatı halinde KDV oranı olan yüzde 8 ve yüzde 18’lik dilimin iadesini alıyor. Dolayısıyla ucuza bir alışveriş yaptıkları içinde bu alışverişin miktarını ve kapasitesini artırıyorlar.

Aslında bizim esnafımızın bu konuda gereken neyse ilgili kurumlara müracaatı ile biran önce, bu müracaatlar doğrultusunda TAX FREE uygulamalarına geçmelerini biz ısrarlı bir şekilde öneriyoruz. Çünkü yüzde 18’lik bir KDV oranlı ürünün tekrar indirimi ile karşılaşacak olan turistin bir o kadar daha alışveriş yapacağına inancımız tam. Bizde yurtdışına gittiğimizde benzer uygulamaları yapıyoruz. Bu önemli faydayı değerlendirmelerini rica ediyoruz esnaflarımızdan”. 

Kruvaziyer gemisinin ilk geldiği gün itibari ile Rota Turizm ve Dış Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Levend ile görüşerek kentte neyi eksik neyi tam yaptığımızın planlamasını yapacağız diyen Salim Akbaş;  “Daha sonrasında bu sezonun bitimi dahilinde hem gemilerin hem de yapılan turizm hareketinin kente ne getirip ne götürdüğünü birlikte bir muhasebe ederek check etmek istiyoruz. Biz neyi eksik başardık?, neyi yapamadık? Ne, ne kadar başarıldı? Veya ne yapılırsa daha başarılı olunur? Sezon bittiğinden kastım da 24 Ekimde son kruvaziyer gemisi gelecek ve 2022’yi tamamlayacaklar”. 

TÜM PAYDAŞLARLA PLANLAMA YAPACAĞIZ
2023 yılı ve sonraki dönemde neler yapılacağını tüm paydaşlarla birlikte görüşeceklerine vurgu yapan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Rota Turizmle, Liman Başkanlığı’yla, Belediye’ye hem de Valilik’le bir plan çerçevesinde hep birlikte yapılması gerektiğini belirtti. 

KÜLTÜREL DEĞERLER TURİSTLER İÇİN CİDDİ ETKİ YARATACAK
Kruvaziyer gemisini sadece üç saatlik, beş saatlik küçük esnafı ziyaretinde bulunan bir turizm hareketinin ötesine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Salim Akbaş; “Özellikle tarihi cezaevinin onarımının bitmesi ile birlikte kent içinde daha fazla zaman harcayabileceklerini, yine Balatlar Yapı Topluluğu’ndaki kazıların ve oranın kültürel değerinin gelecek olan turistlerde çok ciddi bir etki yaratacağına inancım hala var. En son Helenistik döneme ait yeni mozaiklerde bulundu. Gerçekten bunlar dünya üzerinde çok değerli kalıntılar. Onlarında turistler tarafından ziyaret edileceğini umuyorum. 
2023 yılını planlarken hem şehrin içindeki Meydan Projesi’nin biteceğini umut ediyoruz, şehrin inşaat işlerinden kurtulacağını akabinde cezaevinin onarımının bitip turizme açılacağını beraberinde Balatlar Yapı Topluluğu’nun da kazı alanlarının ziyarete açılması ile birlikte kruvaziyer gemileriyle birlikte gelen turist entegre edildiğinde hem kentte daha fazla süre geçirecekler hem de çok daha fazla katma değerli ürün alışverişinde bulunarak bu kentin ekonomisine katkıda bulunacaklar diye düşünüyorum”. 
Biz bir istatistik yapmadık ama gelen turistlerin giyim kuşam üzerinde bir alışveriş yaptıklarını gözlemlediklerini aktaran Akbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Güneş gözlüğü alışverişinin çok had safhada olduğunu duyduk, birde kurutulmuş gıda ürünleri ile sıvı zeytinyağı da ciddi talep olduğunu gördük. Özellikle burada bazı markalı kurutulmuş kayısı, incir gibi kuru gıdalar ile baharat tarzı ürünlerin alındığını gördük. Daha fazla tanıtım yapılarak belki de geminin olduğu noktada lansman yada tanıtımı yapılmak suretiyle daha fazla miktarda ürünün satılması karşısında esnafımızda daha fazla para kazanabilir. 

BARIŞ OLAN HER YERE HER COĞRAFYADAN İNSAN GELİR
2022 yılında kruvaziyer gemilerinin gelmesi bizim için sürpriz oldu, biraz hazırlıksız yakalandık. Hem Sinop hem Sinop esnafı. Bu nedenle zaman içerisinde bu algı değişecektir, özellikle son birkaç gündür bazı esnaf arkadaşlarımızın bizimde ziyaretlerimizden sonra TAX FREE’yi gündeme getirmemizle birlikte bu işe bir sonraki dönem için ciddi bir emek harcayacaklarını ifade ettiler. Ben inanıyorum ara verilmiş bir turizm hareketinin tekrar emekleyerek başladığı emekleme önce yürüyerek sonra koşarak devam edecek buna inanıyorum. Savaş döneminde de belli bir ülkenin insanlarını burada misafir ediyor olmak gerçekten bizim için önemli. Demek ki barışın olduğu her coğrafyaya insanlar gelebiliyor. O yüzden bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünü buradan ben söyleyeyim. Buradan da tüm dünya bunu bilsin barış olan her yere her coğrafyadan insan gelir. Herkesin barış içinde yaşamasını arzu ediyorum”.    

Editör: Vitrin Haber