Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında 18 Eylül 2020 Tarihinde Sinop da düzenlenen ürün güvenliği eğitim semineri Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Sinop Şubesi yönetici ve bazı üyelerinin katılımı ile gerçekleşti. Toplantıya ayrıca, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Konfederasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal Tüketici Federasyonu bileşeni olan İzmit Tüketici Derneği Başkanı Meral Günel ve Tüketici Hakları Derneği Karabük Şube Başkanı Avukat Cemil Yıldız ile TÜKODER Atakum Şube Başkanı Fatma Kuruahmet’de katıldı. Toplantının Açılış Konuşmalarını TÜKODER Sinop Şube Başkanı Neslihan Şahin ile TÜKODER- TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal yaptı.

TÜKODER Sinop Şube Başkanı Neslihan Şahin yaptığı konuşmada, Sinop şubesinin 1,5 yıl önce tüketici haklarının korunması ve geliştirilmesi, bu amaçla örgütlenerek tüketici bilincini oluşturmak için kurulduğunu, TÜKODER’in siyasi ve ticari hiçbir bağımlılığının olmadığını, insan yaşam hakkını savunan, kamu yararına çalışan bir tüketici örgütü olduğunu söyledi.

Şahin; “Herkese ulaşılabilir sağlıklı ve güvenli beslenmenin tüketicinin evrensel hakkı olduğundan hareketle kurulduktan hemen sonra tohumdan sofraya güvenli gıda paneli yapılarak, çözüm önerileri ve Sinop yerelinde yapılması gereken çalışmalar tartışılmıştır. Şubemiz ayrıca tüketici bilincini oluşturmak için çalışmalarını sürdürmekte olup, örgütlülüğü de artırmak için üye çalışmaları yapmaktadır.

Tüketici bilincinin artırılması için Ticaret Bakanlığımızın yürüttüğü proje kapsamında Sinop ta düzenlenen ürün güvenliği eğitim semineri şubemizin ev sahipliğinde yapılmaktadır. Bizlere katkı sunan Bakanlığımız ve proje çalışanlarımıza, katılım sağlayan üyelerimize ve misafir olarak gelen diğer dernek temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

AMACIMIZ EVRENSEL TÜKETİCİ HAKLARININ TÜRKİYE’DE KARŞILIĞINI BULMASI 
Genel Başkan Aziz Koçal ise yaptığı konuşmada, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tüketici için ne kadar önemli ise Ürün güvenliği Kanununda o kadar önemli olduğunu ve Tüketici bilincinin oluşturulması çalışmalarında ürün güvenliği konularının da önem taşıdığını söyledi. TÜKODER’in 30 Yıldır Evrensel Tüketici Haklarının Türkiye de Karşılığını bulması için mücadele ettiğini belirten Koçal, “Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı evrensel bir tüketici hakkıdır. Bu çerçevede bu eğitim seminerleri Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) bileşenleri olarak bir çok bölgede vermeye çalışıyoruz. TÜKODER olarak proje kapsamında bazı şubelerimiz bölgelerinde bu eğitim seminerlerini talep etmekte. Bakanlık ve TÜDEF/TÜKODER işbirliğinde bu eğitimleri düzenliyoruz. Yöneticilerimizin buradan aldıkları bilgiyi üye, kitle örgütleri ve yaşamın sürdüğü her alanda yaymaya çalışacak. Bu çalışmalar, tüketicinin bilinçlenmesi ve örgütlülüğünü sağlaması açısından TÜKODER’in tüzüğü gereğidir” diye konuştu. 

Sinop’un yerel sorunlarına da değinen Aziz Koçal kurulması planlanan nükleer santral ile Hidroelektrik Santralleri (HES) eleştirdi. Birçok bölgede HES'lerin yıkıcı zararları görünmesine rağmen bölgede halen HES çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Koçal, “Tüketicinin sağlıklı çevrede yaşam hakkı evrensel haktır bu nedenle doğa tahribatına karşı devlet gerekli önlemleri derhal almalıdır” dedi. Ayrıca Sinop’ta kültür balıkçılığının geliştirilmeye çalışıldığını, Sinop’un kültür balıkçılık ile anılamayacağını kaydeden Koçal,  Sinop halkı tarihi ve kültürel değerlerine ve geçmişine sahip çıkarak, denizin kirletilmemesi ve Sinop’un deniz balıkçılığı ile anılması için gerekli mücadeleyi yürüteceğine inandığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Proje Ekip Lideri İmdat Erdener ise yaptığı konuşmada ürün güvenliğinin önemine değinerek proje çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Daha sonra ürün güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve Türkiye de ürün güvenliği ile ilgili denetimler konularında sunum yaptığı toplantıda, Uzman Zeliha yıldırım tarafından da Türkiye’deki Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Uygunluk Değerlendirme süreçleri saha örnekleri ile ürün bazlı olarak sunum yapıldı.

“Hepimiz bir denetçiyiz” sloganı ile biten eğitim Toplantısında ürün güvenliği ile ilgili güncel uygulamalar ve sahada yaşanan sorunlar hakkında görüş ve önerilerin sunulduğu toplantı interaktif şekilde gün boyu sürdü. Toplantı sonunda, katılımcılara ‘Eğitim Katılım Belgesi’ verildi.


 

Editör: Vitrin Haber