Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100. Yıl dönümü kutlama programı Sinop’ta sabah saatlerinde başladı. 

Kutlamalar kapsamında ilk tören Sinop Valiliği önünde gerçekleştirildi. Kutlamalara Sinop Valisi Köksal Şakalar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Vali Yardımcıları İzzet Ercan ve Mehmet Tanışır, İl Jandarma Komutanı Halil Altıntaş, Sinop Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Kazım Açıkbaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş ve protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Çelenk sunma ile başlayan program Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.  
Daha sonra Valilik önünden İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na protokolün katılımı ile Gençlik Yürüyüşü düzenlendi. İskele Meydanı'nda düzenlenen tören Gençlik Merkezi İşaret Dili Ekibi eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. 

Törende daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş tarafından yapıldı. 

MİLLİ MÜCADELENİN 100. YILI
19 Mayıs tarihinin Türk milletinin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da tutuşturduğu Kurtuluş meşalesinin, sonsuz yolculuğa çıkmasının, Anadolu'da elden ele gönülden gönüle dolaşmasının 100. yıldönümü olduğunu belirten Açıkbaş; “Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. 
19 Mayıs gençliktir. Gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklalinin ve Türk Cumhuriyetinin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. ‘ Sizler yeni Türkiye'nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz, dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmaz’ diyor Atatürk” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLERE EMANET
Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özveriler ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlere emanet olduğunu vurgulayan Açıkbaş sözlerine şöyle devam etti; “Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan Milli iradenin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Sizler tarihi şan ve şerefle yoğrulmuş bir milletin fertleri olarak hareket etmelisiniz. Kendinizi her türlü istismardan korumalı, hızla değişen dünyayı takip etmeli ve Milli Değerlere bağlı, şuurlu nesiller olmak için gayret göstermelisiniz. Bunu yapmanız; İstiklalimiz, İstikbalimiz ve İstikrarımız için oldukça önemlidir. 
Unutmayınız ki sizler Atatürk'ün eserlerinin temel taşısınız. Unutmayınız ki her 19 Mayıs'ta Samsundan elden ele Ankara'ya koşturulan bayrağımız; rengini Asil Türk Evladının damarlarındaki Asil kandan almaktadır. Unutmayınız ki Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. 
Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyor, gençlerimizin bayramını kutluyor. saygılar sunuyorum.” 

Program’da daha sonra Gençlik Merkezi öğrencileri  tarafından  Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi'nin okunması, işaret dili ekibi tarafından İstiklal Marşımız ve Aşık Veysel’in Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünün seslendirilmesi ardından halk oyunları gösterisi, taekwondo, boks ve güreş  sporcularının gösterileri yer aldı. 

15 Mayıs tarihinde başlayan hafta etkinlikleri 21 Mayıs Salı günü sona erecek.

 

Editör: Vitrin Haber