İstanbul’da 15-16 Haziran 1970 tarihinde gerçekleşen büyük işçi direnişinin 50’nci yılı nedeniyle Sinop KESK Şubeler Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilen etkinliğe CHP Sinop İl Başkanı Avukat İnan Savaş Yüksel, CHP üyeleri, sendikaların temsilci ve üyeleri katıldı. 

KESK Şubeler Platformu adına ortak bildiri metnini okuyan Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Hacer Aydın, büyük işçi direnişinin 50.yılında alanlarda olduklarını söyledi. Aydın; "Günümüzden 50 yıl önce bugün, on binlerce işçi, o günkü hükümetin  274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve lokavt Kanununda yapılan değişikliklerle işbirlikçi sendikal anlayışın reddi ve mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışı temelinde örgütlenen aynı anlayışın temsilcisi konumundaki DİSK’i susturmayı hedefleyen düzenlemeleri uygulamaya koymuştur. Dönemin Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk’ün 'Çok yakında DİSKin çanına ot tıkayacağız' söylemi bu durumun en net ifadesi olmuştur. Başta DİSK’in başkanı Kemal Türkler olmak üzere DİSK üyesi işçiler DİSK'i hedef alan bu düzenlemelere en sert şekilde karşılık verme kararlılığında ortaklaşarak verilecek mücadeleyi örmek için Anayasal Direniş Komiteleri kurmuşlardır. İstanbul Avrupa ve Anadolu yakası başta olmak üzere, Gebze, İzmit, İzmir ve Ankara’da kitlesel eylemler yapılmıştır. Eylemlerde 150.000’i aşkın işçi yasanın geri alınması için direnişe başlamıştır. İşçilerin inisiyatif alarak gerçekleştirdikleri mücadele sanayi havzalarını direniş alanına çevirmiştir. İşçilerin haklarının ellerinden alınması sonucunu doğuracak düzenlemelere karşı mücadeledeki kararlılığının toplum karşısında kazandığı haklı meşruiyetin etkisi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değişikliklerin iptal edilmesinde belirleyici olmuştur.

İşçilerin konfederasyon farkı gözetmeden bu saldırı yasasına karşı ortak direniş göstermeleri, tarihteki hak ettiği yeri almıştır. 15-16 Haziran direnişini başarılı kılan işçilerin ayrım gözetmeden sınıf tutumu almasıdır. 15-16 Haziran büyük işçi direnişi ve işçi sınıfının örgütlü tutumu tarihteki yerini alırken, direnişin üzerinden 50 yıl geçmiş olmasına rağmen yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Günümüzden 50 yıl önceki işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik olarak devreye sokulmaya çalışılan uygulamalar bu günde değişik biçimlere bürünerek uygulamaya konulmuştur" dedi.

Covid-19 virüsü sürecinin oluşturduğu belirsiz durumun fırsata çevrilerek, patronların 40 yıllık hayali kıdem tazminatının tasfiye edilip fona devredilmesinin hedeflendiğini ileri süren Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Hacer Aydın sözlerini şöyle tamamladı: "İşçilerin alın terinden elde edilecek yeni kaynaklar sermaye sahiplerine peşkeş çekilmek istenmektedir. Esnek ve kuralsız çalışma biçimleri bugün sadece işçileri değil, memur ve tüm emekçilerin uymak zorunda bırakıldığı bir sürece evirilmiştir. Emekçiler açısından işleyen bu son derece tehlikeli süreç ancak ve ancak emekçilerin birleşik mücadelesiyle aşılabilecek niteliktedir. Bu gerçeklikle, geleceğimizi aydınlatan, mücadelemizde bizlere ışık tutan, aşmak zorunda olduğumuz zirve noktasını, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini 50. yılında bir kez daha selamlıyoruz” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber