25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonunda konferans düzenlendi. Programa gelen katılımcılara salon girişinde çiçek verildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Handan Yılmazer Turan gerçekleştirdi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün tarihçesine değinen Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Handan Yılmazer Turan yaptığı açıklamada; 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyetinde diktatörlüğe karşı savaş açan üç kız kardeşin öldürülmesi ile başlayan süreç 1999 yılında Birleşmiş Milletlerin bu günü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmesi ile bugünlere gelmiştir. 
Toplumun bütün bireylerinin sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla güçlenmesi ve kadınlarımızın her alanda var olması  temel ilkemizdir. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ bilinciyle tüm kadınlarımızı  gönülden kucaklıyor ve hoş geldiniz diyorum” dedi.

Ardından Klinik Psikolog Demet Öztürk katılımcılara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününün Öyküsü, Şiddetin tanımı, şiddetin türleri Kasına yönelik şiddette ebeveyn tutumlarının rolleri hakkında bilgi verdi. 

25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyetinde gerçekleşen vahim bir olay nedeniyle 25 Kasım gününün ortaya çıktığını belirten Psikolog Dr. Necla Afyonkale Talay; “Bugünün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek öldürüldüler. Daha sonra bir trafik kazası gibi üzeri örtülmeye çalışılıyor fakat daha sonra gerçek açığa çıkıyor. 1981 yılında Dominik’te bunun üzerine Latin Amerika Kadın Kurultayı toplanıyor ve 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan ediyor. 1999 yılında da Birleşmiş Milletler bunu onaylıyor. Şiddet fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik bakımdan kişiye zarar vermesi ve açı çekmesi ile sonuçlanan hareketler bütünlüğü olarak tanımlıyoruz” dedi.  

Daha sonra Psikolog Dr. Necla Afyonkale Talay kadına yönelik şiddet: doğrular ve yanlışlar, kadına yönelik şiddet: travmatik bir deneyim, kadına yönelik şiddetin psikolojik etkileri ve kadına yönelik şiddet ve başa çıkma konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Ayrıca Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Karakum yolu üzerinde bulunan billboarda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bilgilendirici afiş asıldı.


 

Editör: Vitrin Haber