Alan Yönetimi Danışma Kurulunun bileşenleri olan STK ve oda başkanları, akademisyenler ile Sinop Alan Yönetimi sınırları içerisinde olan muhtarların katıldığı danışma kurulunda Mimarlar Odası Başkanı Cemalettin Ercan danışma kurulu başkanlığına seçildi. Yine kurul toplantısında, eşgüdüm ve denetleme kuruluna, danışma kurulundan iki isim belirlendi. Kültür ve Turizm Derneğinden Cemalettin Kaya ile Sinop Üniversitesi Tarih Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Cenk Demir seçildi.

Toplantıda konuşan Sinop Alan Yönetimi Başkanı Hülya Andaç, Alan yönetim planı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Hülya Andaç, "23 Şubat 2021 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı makam oluru ile Sinop alan başkanı olarak atanmış bulunmaktayım. Göreve geldiğim günden itibaren Sinop Alan Yönetim Planı ile alana hakim olmak adına çeşitli çalışmalar yürüttüm. Restorasyon ve mimarlık alanında çalışıyor olmam da alana daha farklı bir gözle bakmamı sağladı. Yönetim planımızın dahilinde olan Sinop Tarihi Cezaevi’nin bilindiği üzere restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Sizler de takdir edersiniz ki alanla ilgili fonksiyonlandırma ve sürdürülebilirlik anlamında alan yönetimine büyük işler düşmekte. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. şuan burada bir nevi tanışmayla beraber danışma kurulu organlarını belirlemek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Bu noktada göreve geldiğim 9 aylık süre zarfında yaptığımız icraatlardan kısaca bahsetmek isterim. Öncelikle Samsun Koruma Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projelerini alan başkanlığınca temin ettik. İncelenen projelerin ardından Kültür Bakanlığı, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri ile ön görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirildi. Ön görüşmelerin ardından ortak Kültür mirası: Türkiye ve AB arasında koruma ve diyalog (faz-2 inşaatı Sinop tarihi cezaevi restorasyon işleri) projesi kapsamında ab delegasyon başkanı sayın Nikolas Meyerlandrut ve beraberindeki heyet, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği projeleri yerinde görmek için Kültür Bakanlığı bakan yardımcısı sayın Nadir Alpaslan ile Sinop Tarihi Cezaevinde incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sırasında kendilerinden görüş ve önerileri alındı. İlgili görüş ve öneriler samsun kültür varlıkları koruma kültür kurulu ile paylaşıldı. 

Diğer taraftan Sinop alan başkanı olarak, Sinop Tarihi Cezaevinin restorasyonu hakkında Sinop yerelindeki tüzel ve özel kişilerle görüşülüp, önerileri alındı. Sinop kent belleği ve arşivinin oluşturması, tarihi cezaevinin müze çalışmaları için kurum ve kuruluşlardan ve buralarda anıları olan mahkum, gardiyan ve idarecilerden ellerindeki veriler istendi. Bu doğrultuda hazırlanacak belgesel çekimi için çalışmalara başlandı. 

Öte yandan Kültür Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, Devlet Arşivleri ve Milli Savunma Bakanlığından resmi yazışmalarla Sinop Kalesi ve Cezaevi ile ilgili somut veriler talep edildi.
Dokuz aylık süreç boyunca edinilen bilgiler doğrultusunda, danışma kurulu üyelerinden talebimiz bu görüşmeleri değerlendirmenizdir. Sizlerden gelen önerilerle beraber alan başkanlığı olarak çalışmalarımızı fonksiyonlandırmak ve Sinop tarihini yaşatabilmek adına gerekli adımları atmak istiyoruz" dedi.
 

Editör: Vitrin Haber