Sinop İl Emniyet Müdürlüğü, Sinop Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde servis şoförlerine yönelik, okul servisleri ve okul servis güvenliği ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıda, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında okul servisleri ve okul servis güvenliği ile ilgili hususlar görüşüldü. 

Görsel sunumlar eşliğinde önemli bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda ayrıca öğrencilerin güvenli bir şekilde evlerinden alınıp aynı şekilde ailelerine tekrar teslim edilmesi konusunda sorumluluklarının olduğu belirtilerek, servis şoförlerinin daha dikkatli olması gerektiği, bu konuda denetimlerin artacağı vurgulandı.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin amaçları hakkında da açıklayıcı bilgilerin aktarıldığı toplantıda, 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin amaçları arasında, okul öncesi ve zorunu eğitim kapsamında bulunan öğrencilerle, kreş, gündüz bakım evleri, çocuk kulüplerine devam eden çocukları taşıma faaliyetlerine düzenli ve güvenli hale getirilmesi, taşıma yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yeterlilik ve çalışma şartları ile denetim işlemlerine ilişkin ihtiyaç duyulan usul ve esasların belirlenmesi gibi konularının yer aldığı belirtildi. 

OKUL SERVİS ARAÇLARINDA ARANACAK ŞARTLAR AKTARILDI
Emniyet müdürlüğü trafik şube personelleri tarafından yapılan sunumlar eşliğinde gerçekleştirilen toplantıda okul servis araçlarında aranacak şartlarla ilgili de bilgiler verildi. 

Okul servis araçlarında araç takip sisteminin bulundurulmasının öncelikli şart olduğu aktarılan bilgilendirmede bu kayıtların en az 30 gün süreyle muhafaza edilmesinin zorunlu olduğunun altı çizildi. 

Okul servis araçlarında aranan şartlarla ilgili ayrıca şu bilgiler verildi; “Okul servis araçları araçların İmal, Tadil ve Montaj Yönetmeliği’ne uygun olacaktır.  Her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve koruyucu tertibat bulundurulacak.
Okul servis araçlarındaki görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmayacak. Okul servis araçlarında kışın sıcak, yazın serin ortam sağlayacak sistemler bulundurulacak. Okul servis araçlarındaki her koltukta Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca standartları belirlenen oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulacak.

Tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera tertibatı ile bu görüntüleri en az 30 gün süreyle kaydedecek kayıt cihazı bulundurulacak. Okul servis araçlarının camlarının üzerine renkli filim tabakaları yapıştırılması yasak ve iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz.”

Toplantıda servis şoförleri, okul servis araçlarında taşımacının şartları ve yükümlülükleri konularında bilgilendirildi. 

Toplantının son bölümünde karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu, okul servis araçlarında öğrenci güvenliğine yönelik yapılması gereken işlemler ele alındı.

Toplantıya Sinop Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Yüksel, okul servisi sahipleri ve şoförleri, emniyet mensupları katıldı. 

Editör: Vitrin Haber