Sinop'ta, 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında Rus donanmasının saldırılarını önlemek amacıyla yapılan Paşa Tabyaları, yeni yüzüyle düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Vali Yavuz Selim Köşger tarafından hizmete açılan Paşa Tabyaları'nın Venedik Tabyaları'ndan sonra dünyada 2. değere sahip olduğu bildirildi. İşletmeciliği İlke Organizasyon tarafından üstlenilen Paşa Tabyaları, kahvaltı, yöresel yemekler ve düğün organizasyonları gibi çeşitli alanlarda hizmet verecek.

Köşger, programda yaptığı konuşmada, tarihi yerin, geçmişte tabya, bir askeri tesis olduğunu belirterek, "Osmanlı'nın ve muhtemelen belki de Selçuklunun donanma üssünün korunması amacıyla tesis edilmiş bir yer. Böylesi bir askeri tesis savaşlara milli savaşlara tanıklık etmiş bir tesis bugün ülkemizin huzur güvenlik ve esenlik içinde olduğunun bir göstergesi olarak böylesi bir hale dönüşüyor. Sinoplulara ve Sinop turizmine başka bir açıdan hizmet edecek bu bizim için sevindiricidir" dedi. 

İlke Organizasyon adına açıklama yapan Cengiz Demirel ise Paşa Tabyalarının 1461'de Fatih Sultan Mehmet’in emri ile kurulduğuna dikkati çekti.

653 yıllık tarihe sahıp bu yapının hak ettiği değeri görmediğini anlatan Demirel, "Oysa özellikle Ukrayna deniz müzesinden edindiğimiz belgeler ve fotoğraflar  ışığında Paşa Tabyaları'nın sadece Türkiye'de değil dünyada önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Özellikle mimari yapısı, yer altına gizlenmiş sığınakları, kilometrelerce uzanan yer altı geçitleri ile Sinop Paşa Tabyaları Venedik tabyalarından sonra dünyada 2. sırada olan bir değerdedir" dedi.

Bir buçuk ay içinde önemli derecede temizlik çalışması yaptıklarını, galeriler ve koğuşlarda çirkinlik arzeden, sonradan yapılan birçok kirliliği de ortadan kaldırdıklarını dile getiren Demirel, şu ifadeleri kullandı:

"Kahvaltı ve yöresel yemekler üzerinde hizmet vereceğiz. Ayrıca kır düğün organizasyonları yapmak planlarımız arasında. Yaklaşık 1500 M2 alan üzerinde düğün organizasyonunun yanı sıra panel, konferans gibi etkinliklere de cevap verebilmekteyiz."

Açılış törenine, Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Özel idaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak, CHP İl Başkanı Mustafa Acun ve davetliler katıldı. 

AA



Editör: Vitrin Haber