Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) iş birliği ile “Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi” hayata geçirildi. Program, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2018 Yılı Yatırım Programı’nda yer bularak resmiyet kazandı.

Toplam program tutarı yaklaşık 100 Milyon Euro olan “Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı”, Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi, Adana, Mersin ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi olmak üzere iki proje sahasını içeriyor.

Programın 52 Milyon Euro’luk ilk aşaması için, IFAD’dan alınacak 36 Milyon Euro’luk finansman anlaşması müzakeresi, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonu ile 22-23 Kasım 2017 tarihleri arasında İtalya’nın Roma kentinde gerçekleştirildi ve taslak anlaşma imzalandı.

Müzakere çalışmaları, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Köksal, Hazine Uzmanı Şeyma Akkul, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Arazi Yönetimi Daire Başkanı İsmail Cozoğlu, Dış Kaynaklı Projeler Koordinatörü Saliha Akbaş ve Mühendis Nejla Furtana tarafından yürütüldü.

Taslak Anlaşma metni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Köksal, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu adına ise Charles Forrest tarafından imzalandı.
“Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 1. Aşama” olarak imzalanan proje bütçesi; 35 Milyon 150 Bin Euro kredi, 900 Bin Euro IFAD hibesi, 16 Milyon Euro’da Devlet katkısı olarak kabul edildi. 

 
Editör: Vitrin Haber