Sinop Gazeteciler Cemiyeti’nin de üyesi bulunduğu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca gazetecilerin içerisine düştüğü sıkıntıları anlatarak,”Türkiye genelinde bin 50 olan gazete sayısı bu sene 750'ye düştü. Böyle giderse 500'e kadar düşecek. Gazeteciliğin sıkıntılarını anlatmak için TBMM'ye gittik. Meclis başkanımıza, iktidara ve muhalefet partilerine sıkıntılarımızı anlattık, fakat henüz lehimize bir gelişme olmadı” dedi.

İCRA İLANLARI KALDIRILMASIN
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, yeni yargı paketinde icra ilanlarının kaldırılmak istenmesine yönelik olarak ta şunları söyledi: “Öncelikle icra ilanlarının kaldırılmamasını temenni ediyoruz. Ancak ne yazık ki Meclis başkanımız, “Ne yaparsak yapalım teknoloji ve sistem bunu gerektiriyor. Bugün iptal edelim, öteleyelim ama bir gün mutlaka sistem başlayacaktır” dedi. Biz de Anadolu Basını’nın yok olmak üzere olduğunu ve bunun Anadolu Basını’nı bitireceğini söyledik. Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun tespitlerine göre bu yıl içerisinde 1050 gazetenin 750 civarına düşeceği, eğer bu sistem devam ederse yani icra ilanları gazetelerde yayımlanmaktan kaldırılırsa korkarız ki bu sayı 500’lere kadar düşecek. Meclis başkanımız da elinden gelen çabayı harcayacağını, en azından 2-3 yıl ötelemek için mücadele edeceğini söyledi. Diğer parti sözcüleri de aynı sözü verdi. Ama bizler şu anda bile yaşama güçlüğü çekiyoruz. Nereye kadar gider bilemiyoruz” dedi.  

ANADOLU BASINI YOĞUN  BAKIMDA
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu Basını’nın içinde bulunduğu ekonomik güçlükleri de şu şekilde dile getirdi:“Ayrıca, ödeme yapacak olan resmi kurumlar, özellikle de belediyeler, gazetelere fatura tutarlarını ödemek için SGK'dan ve vergi dairelerinden borcu yoktur yazısı istiyor. Bu uygulama maalesef bir çok gazetemizi güç duruma sokacak ve dünden beri 100'ün üzerinde gazete sahibi aradı. Tahmin ediyorum ki her birinin en az 50-60 bin lira borcu var. Bu da, aylarca hiç bir ödeme almadan gazetesini çıkaracak demek. İmkanı yok, bunları hiç bir gazeteci yapamaz. Ben, Türkiye'de 1000 tane gazetenin içerisinde borcunu ödeyen 100 tane gazete çıkmaz diye tahmin ediyorum. Ama biz her türlü zorluğa rağmen mücadelemizi sürdürmek zorundayız. Bu sıkıntılı günlerde Anadolu Basını yoğun bakımda. Ama şunu da herkes bilmelidir ki Anadolu Basını’nın olmadığı bir yerde Türk Basını’nın olması mümkün değildir” dedi.

Haber: Hikmet Kurada 

Editör: Vitrin Haber