TARIMKON Batı Karadeniz Bölge Başkanı Mehmet Nuri Tosun, konfederasyon tarafından başlatılan Fahri Gıda Müfettişleri Projesi hakkında bilgi verdi. 
Dünyada gıda kaynaklı hastalık sıklığında her geçen gün artış yaşandığını belirten Tosun, gıdalarda bulunan zararlı bakterilerin, virüs, parazit veya kimyasal katkıların ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalıktan sorumlu tutulduğunu hatırlattı.  

YILDA 2 MİLYON KİŞİ BU YÜZDEN HAYATINI KAYBEDİYOR
Sağlıksız gıdaların tüketimi sebebiyle gençler ve çocuklar dahil yılda yaklaşık 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Mehmet Nuri Tosun, "Bununla birlikte gıda terörünün her sektöre girişi, farklı riskler yaratması ve ekonomik yük getirmesi ulusal gıda güvenilirliğini her geçen gün tehdit etmektedir. Beslenmeye dayalı hastalıkların sağlık sistemine yük getirmesi sosyo-ekonomik gelişmeyi engellemekte, turizm, ticaret ve ulusal ekonomiye ciddi zararlar vermektedir" dedi.

AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Konfederasyon olarak başlattıkları proje ile farkındalık oluşturmak istediklerini dile getiren Mehmet Nuri Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu, Fahri Gıda Müfettişi Projesi ile tarım, gıda, hayvancılık sektörüne yönelik; bu sektörlerin çıktısı olan gıda maddelerinin üretimini, paketlenmesini, satışını, lojistiğini, stokunu, hijyenini, halk sağlığına etkilerini, tarladan sofrasına ulaşana kadar olan zincirde halkın (tüketicinin) kendi denetimini kendisinin gerçekleştirmesinin daha kolay daha etkin ve daha ucuz olacağı düşüncesini paylaşmakta ve bu bilinçle fahri olarak kamu yararına, ilgili kamu –kurum ve kuruluşlarına gönüllü destek vermeye çalışmaktadır.

Gıda terörünü engellemek, kanunlarla belirlenmiş yasal denetim yetkisi olan kamu-kurum ve kuruluşlarımızın denetimlerinin artırması yanında vatandaşların bilinçli ve dikkatli birer tüketici olmaları, gıda maddelerini alırken sorgulayıcı olmaları ile mümkün olacağını düşünüyoruz. Fahri Gıda Müfettişlerimiz bu vizyonla faaliyetlerine devam ederken çevresinde farkındalık üretmeyi, bir parçası olduğu toplumun, gerekli nitelikte ve nicelikte gıda tüketme hakkını korumaya destek vermeyi amaçlamaktadır. Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu, kendi üye firmalarıyla başlattığı bu projeyi ulusal çapta bir farkındalık projesi olarak yürütmeyi hedeflemektedir. 

Projenin ulusal çapta yaygınlaşması halinde gıda terörünün ülkemize verdiği kültürel, sosyal ve ekonomik zararların, farkındalığını artırdığımız toplumumuzun desteği ile zamanla azalacağı malumunuzdur. 

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu kuruluş tüzüğünde de tarafımıza görev olarak tevdi edilen «toplumumuzun, gerekli nitelikte ve nicelikte gıda tüketme hakkını korumaya yönelik faaliyetler yürütmek ve toplumda farkındalık projeleri üretmek» sorumluluğumuzu da yerine getirmeye, oplumumuzu ve gıda arzı sağlayan işletmelerimizi gıda güvenliği, güvenilir gıda, gıda hijyeni konularında farkındalıklarını artırmaya, ülkemiz genelinde on binlerce işsiz Gıda Mühendislerine saha deneyimi, staj imkânı ve istihdam üretmeye, projemizin nihai amaçları arasında olan; işletmelerimizin gıda arzındaki halk sağlığına yönelik hassasiyetini halkın (tüketicinin) gözlem, yorum ve görüşlerine açarak, toplum sağlığına verdikleri değeri, mevcut yasal standartların korunmasına (GIDA YÖNETMELİĞİ, HACCP, ISO22000 Esas Alınarak), tüketicilerimizde farkındalık arttırmak, bu katkılarla ilgili Kanunların açıkça belirttiği gibi gıda işletmelerinin, gıda arzında halk sağlığını garanti altına alınması adına yasal denetim yetkisini üstlenen kamu-kurum ve kuruluşların bir nebzede olsa yükünü hafifletebilmek için gösterdiğimiz bu çabamızı kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. 
 
HER KESİMDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Toplumuzun gelişmesi ve başarılı olması için onu oluşturan bireylerin her yönden sağlıklı olmasına bağlı olduğunu düşünen TARIMKON’ UN bu vizyonunun gerçekleşebilmesi için toplumumuzun her kesiminden destekleri bekliyoruz"

Editör: Vitrin Haber