Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun 12 Mart 2020 tarihli ve 2020/32 sayılı Genelgesini hatırlatan Mehmet Yüksel, genelgede virüse yakalanmamak için hijyen kurallarına dikkat çekildiğini söyledi. 

Tüm dünyaya yayılan yeni Koronavirüsün (Covid-19) dünyanın neredeyse her yerinde ölümlere neden olduğunu belirten Yüksel, "En çok karşılaşılan belirtilerin ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olduğu, ülkemiz genelinde yeni koronavirüse karşı önlemlerin arttırıldığı herkesin malumu. Koronavirüse karşı güvenliğin arttırılması ve kişisel hijyen kurallarına uyulması büyük önem taşıyor. El hijyenine önem verilmesi gerekiyor.

Özellikle eller, tırnak altları, parmak araları ve ellerin üzerinin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla iyice yıkanması şart. Sabun ve su olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılması, hasta veya hasta olduğu düşünülen kişilere 2 metreden fazla yaklaşılmaması, öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmının kullanılması, kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durulması, tokalaşma ve sarılmadan kaçınılması, et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesi, koruma maksatlı kullanılan maskelerin kirlendiğinde atılması ve 1 günden fazla kullanılmaması büyük önem taşıyor. Ayrıca kapalı alanların sık sık havalandırılması ve ortak kullanım alanlarının güçlü dezenfektanlarla temizlenmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmesi, gıdaların tüketilmeden önce iyice yıkanması hususlarının toplum sağlığı ve güvenliği açısından büyük önem arz ettiği, teşkilatımızda ve yakın çevresinde hem iş yerlerinde hem de iş yerleri dışında belirtilen önlemlerin alınması ve bu önlemlerin alışkanlık haline getirilmesi gerekiyor. 

Bu konuda hem vatandaşlarımızın ve tüm esnaf arkadaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz. Şoför esnafımızın da bu kurallara riayet ettiğini biliyoruz. Onlarda bu konuyu her ortamda dile getirerek, toplumda bu yönde farkındalığın arttırılmasına katkıda bulunmaları istiyoruz" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber